Hoppa till innehåll

Nya DVD-extramaterialet kommer i poddform – Café tipsar om 6 poddar som tar dig med bakom kulisserna

Bild på tv skärm med dvd-logotyp
Robin Åberg

Klassiskt bakom kulisserna-snack börjar allt mer leta sig in i podcastformatet. Café spanar in sex poddar för dig som vill grotta ner dig i anekdoter.

Ny teknik stänger vissa dörrar och öppnar andra. Med streamingtjänsternas intåg fick konsumenter en mycket smidigare produkt, med bättre bild och större utbud och det är väl härligt. Vad som däremot gått förlorat med utrotandet av film på skiva är de totalt icke nödvändiga, men ändå så härliga, DVD-menyerna och allt extramaterial de bjöd på.

Visst finns det ibland extramaterial till streamingtjänsternas egna produktioner (ett bra exempel är Netflix bakom kulisserna-material till dockserien Dark Crystal) men till storfilmer får man antingen ha tur att hitta extramaterial på Youtube eller helt enkelt köpa filmen. Och köpa filmer är inget vi håller på med på 20-talet.

Om det inte är skapandet av komplicerade skräckfåglar (som i fallet Dark Crystal) är det ju mycket krimskrams i extramaterialet. Det man vill ha är roliga anekdoter, och roliga anekdoter berättas bäst från mun till mun. Det här har plockats upp av film och serievärlden där tittarna bjuds in till att ta del av extramaterial och diskussioner i poddform.

Brian Baumgartner som spelade Kevin Malone i The Office är en av dom som startat podcast om sin serie. Foto: Getty

Netflix, HBO och Apple har nu alla hoppat på tåget och från filmvärlden har nya Bond-filmen peggats upp med en mastig officiell podd med alla som är något i Bond-världen. Det här är självklart en fest för de allra mest inbitna tittarna. Nu får man chansen att dyka än djupare in i de fiktiva världarna från ens favoritserier och filmer.

Frågan är varför inte detta område utforskats tidigare av det visuella mediets jättar. Podcasts är ju inte direkt en ny grej och har man fått tittarna på kroken är det lika bra att veva in dem ytterligare med fördjupande diskussioner och annat gott.

Nåväl, till slut har jättarna vaknat och även om HBO envisas med att låsa in podcasts i sin egen streamingapp börjar fler och fler podcasts plocka upp stafettpinnen efter DVD-boxarna. För dig som vill gotta ner dig i anekdot-träsket kommer här sex färska podcasts där stjärnorna tar dig med bakom kulisserna.

Band of Brothers Podcast

HBO firar att det var 20 år sedan Tom Hanks och Steven Spielberg skickade ut sin skapelse Band of Brothers med en podcast i 12 delar. I det första avsnittet gästar just Tom Hanks och blir nostalgisk tillsammans med värden Roger Bennet.

I följande avsnitt kommer varje avsnitt av miniserien att dissekeras med hjälp av seriens stjärnor. Om du var en av alla som berördes av 2000-talets första storbudgetserie är det här given höstlyssning. Två avsnitt finns att lyssna på nu vilket betyder att tio till väntar under hösten.

NO TIME TO DIE

Premiären för den nya Bondfilmen närmar sig och ska en ny del i en av världens största filmfranchises ha premiär då matas det ut innehåll. Inför No Time to Die jobbar produktionsbolaget MGM såklart i podcast-format och de har till och med en fet trailer för podden (DVD-box-vibbar!)

Varje del i den sex avsnitt långa pod-serien fokuserar på olika delar av Bonds värld, från karaktärer och skådisar till musiken och actionscenerna. Programleder gör britten James King och i avsnitten bjuder King på exklusiva snack med Daniel Craig såklart men även andra delar av ensemblen, däribland Rami Malek som spelar Bond-skurken och Léa Seydoux som spelar Bond-bruden.

Även de som inte syns framför kamerorna deltar såklart. Regissören Cary Joji Fukunaga, producenten med det otroliga namnet Barbara Broccoli och skaparna av nya Bond-låten Finneas O’Connell och Billie Eilish bjuder alla till i podden. Även det Café-favoriten Phoebe Waller-Bridge dyker upp. Podden lockar även med att lyssnarna kommer bjudas på en exklusiv första lyssning av Hans Zimmers musik till filmen.

Parks and Recollection

Från Conan O’Briens bolag ”Team Coco” kommer en podcast om komediserien Parks & Recreation. Leder podden gör hypertrevlige skådespelaren Rob Lowe (som spelade den lika trevlige Chris Traeger i serien) och Alan Yang som, förutom att han var bassist i Mouse Rat, även var en av seriens manusförfattare.

Gästspel från diverse involverade figurer utlovas och lyssnarna lovas detaljer om allt som hände både framför och bakom kameran under seriens sju säsonger. Första avsnittet släpps 14 september.

The Office Deep Dive

Enligt podcastens beskrivning blev Brian Baumgartners första The Office-podcast en sådan succé att han började på en ny av bara farten. Här är det inte någon av streamingjättarna som ligger bakom utan snarare podcastjätten iHeartRadio men känslan av bakom-kulisserna-snack består.

Brian Baumgartner känner de flesta igen som karaktären Kevin – han som tappade chiligrytan, du vet. Här följer han formeln och bjuder in olika personer som var med när det begav sig, alla gamla favoriter är med, ja däribland Dwight.

I synnerhet avsnittet med både Steve Carell (Michael Scott) och superfanet Billie Eilish (igen!) är stjärnladdat men serien har ju långt fler intressanta karaktärer som alla ställer upp och medverkar. Rätt trevlig lyssning för dig som sett serien tio gånger, eller bara en! En sak till, Brian pratar inte som karaktären Kevin i podden.

Welcome to the OC, Bitches

Ett annat kulturfenomen som grävts upp på nytt i poddformat är den gamla tonårsserien The OC. Podcasten är en del av HBO max satsning på poddformatet och i podden guidar två av seriens stjärnor, Rachel Bilson och Melinda Clarke, lyssnarna genom seriens avsnitt.

För dig som vill ut på en kanske halvt skämmig, halvt nostalgisk resa finns det ett helt gäng avsnitt ute nu och nya avsnitt släpps varje vecka. Ska de täcka varje avsnitt av serien lär det bli ett par avsnitt av podden.

For All Mankind

Apple hakar precis som sina streamingkonkurrenter på tåget med en podcast som utforskar fler aspekter av rymdserien med Joel Kinnaman. Podden är den första i sitt slag från Apple+ och leds av Krys Marshall, som spelar Danielle Poole i serien.

I podden avhandlas inte bara anekdoter från skapandet av serien utan i stil med seriens tema bjuds även astronauter och rymdexperter in för att tala om vad som faktiskt händer där ute i oändligheten. Podden finns att lyssna på via Apple Podcasts.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.