Hoppa till innehåll

Nya fantasyserien Carnival Row är ett Game of Thrones med Harry Potter-figurer

Carnival Row
Joakim Almén

Släng in sagofigurer som liknar Harry Potter, deckarinslag från Sherlock och politiska maktspel á Game of Thrones och du har den nya Amazon Prime-exklusiva fantasyserien ”Carnival Row”.

Sedan streamingtjänsten Amazon Prime lanserades i Sverige för drygt två och ett halvt år sen har man smugit i bakvattnet av de internationella streamingjättarna Netflix och HBO. Med starka originalserier som Jack Ryan, Sneaky Pete, Patriot, The Marvelous Mrs. Maisel, The Boys och fotbollsdokumentärerna All or Nothing: Manchester City och Take Us Home: Leeds United är storsatsande Amazon Prime nu på väg att att bli en reell utmanare till sina, i Europa, mer etablerade konkurrenter.

I väntan på att Sagan om ringen ska bli tv-serie (Amazon har köpt tv-rättigheterna till Tolkiens fantasyuniversum) fyller färska Carnival Row ett visst post-Game of Thrones-tomrum för vänner av serier med fantasyinslag. Serien, som av uppenbara skäl jämförs med Game of Thrones, har fått blandade omdömen av kritiker – men älskas av tittarna. Åtminstone om man använder Twitter som opinionsdomstol.

Carnival Row utspelar sig i en viktoriansk fantasyvärld i en London-esque stad som heter Burgue, där människor lever tillsammans med immigranter i form av den älvliknande rasen fae, som ofta jobbar som tjänare till människorna eller på bordell i stadens syndarkvarter Carnival Row, och andra mytologiska varelser. Politiskt maktspel och rasism (ping: Game of Thrones) är vardag och utgör story-fonden för serien.

Den gamle Sagan om ringen-bekantingen Orlando Bloom spelar den rättfärdige konstapeln Rycroft ”Philo” Philostrate som, utöver att vara Burgues Sherlock Holmes, har en gammal – infekterad – kärlekshistoria med seriens protagonist, faen Vignette Stonemoss, utmärkt spelad av Cara Delevingne.

Orlando Bloom (Rycroft Philostrate) och Cara Delevigne (Vignette Stonemoss) spelar huvudrollerna i Amazon Primes nya fantasydrama ”Carnival Row”.
Legolas i plommonstop, Orlando Bloom (Rycroft Philostrate) och Cara Delevingne (Vignette Stonemoss) spelar huvudrollerna i Amazon Primes nya storsatsning ”Carnival Row”.

Här nånstans börjar serien som visar sig vara en fullträff. Visst, intrig, dialog och drama är långt ifrån nivån på världens just nu bästa tv-serie, HBO:s Succession. Men, potpurrin av Downtown Abbey-miljöer, en färgsprakande fantasyvärld, Harry Potter-liknande varelser och Sherlockska deckarinslag funkar överraskande bra och kvalificerar Carnival Row till en av höstens absolut bästa och mysigaste måste-se-tv-serier.

Dessutom: Jared Harris från Johan Renck-succén Chernobyl spelar stadens borgmästare.

Samtliga åtta avsnitt av Carnival Row finns att streama på Amazon Prime nu. Serien har redan fått klartecken för en andra säsong.

SE OCKSÅ: 7 nya tv-serier att se fram emot i höst

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.