Nya kungen på hiphoptronen

Till helgen äntrar han scenen på Way Out West i Göteborg. Café fick träffa Kendrick Lamar i turnébussen för ett samtal om beats, guldklockor och galna fans. * * * På övervåningen i en turnébuss parkerad i centrala Stockholm ligger världens hetaste rappare och slumrar. Ingen tät rök sipprar ut genom skjut­dörrarna, ingen tung bas […]

Publicerad 2013-08-05 15:01  | Lästid: 2 minuter | Johan Hurtig

Till helgen äntrar han scenen på Way Out West i Göteborg. Café fick träffa Kendrick Lamar i turnébussen för ett samtal om beats, guldklockor och galna fans.

* * *

På övervåningen i en turnébuss parkerad i centrala Stockholm ligger världens hetaste rappare och slumrar. Ingen tät rök sipprar ut genom skjut­dörrarna, ingen tung bas vibrerar genom den futuristiska stålkarossen.

Det är tyst och stilla.

Längst upp och längst in, där den neonblinkande trappan tar slut och sovslafarna börjar, sticker ett litet huvud upp under det fluffiga duntäcket.

Kendrick Lamar – kritikerhyllad för albumet Good kid, m.A.A.d city, Dr Dre-skyddsling, bästa kompis med A$AP Rocky och utnämnd till hiphopens räddare – kikar nyfiket upp när Café leds in i bussen av en bister livvakt.

Han arbetar.

– Jag skriver en låt, säger han och ber mig sitta ner på sängen mittemot.

Han har en vers kvar att lägga. Med textanteckningar på smartphoneskärmen rappar han över ett polyfoniskt beat i telefonen.

Det är en scen som fångar arbetsmoralen som tagit 25-åringen från uppväxten i gängvåldets Compton och ut i världen.

– Mitt bästa tips för att bli framgångsrik? Tajming, säger han och lägger ifrån sig mobilen. Som 19-åring ville jag slå igenom direkt, men hade min önskan slagit in hade jag inte haft en karriär i dag. Det var tur att jag fick ytterligare ett par år att utvecklas som artist. Man får bara en chans och då handlar det om att vara fokuserad. Jag hade aldrig kunnat följa upp en platta så tidigt.

Omslaget till Good kid, m.A.A.d city skildrar hans bakgrund väl.

På bilden syns Lamar som bebis ihop med farfar och farbröder. På bordet: napp- och spritflaskor.

– Det var bara ännu en husfest. Man ser i barnets oskuldsfulla blick att han inte har en aning om vad som pågår i huset. Det spelar ingen roll vad som hände runtomkring honom, han fortsatte att ha den där blicken, att vara en drömmare.

Du har äntligen börjat tjäna pengar – vad gör du med dem?
– Det enda jag har köpt är ett hus till mina föräldrar, så de kunde flytta från Compton. Det var det första jag kom att tänka på. Jag sparar resten av pengarna, jag har inget att spendera dem på. Jag är alltid bortrest, jag kan aldrig vara hemma och njuta av det. Varför ska jag slösa pengar på en massa grejer?

Hur har turnén varit?
– Turnén har varit helt urspårad. Fans har klättrat upp på taket för att komma in på spelningar och på den här bussen har de försökt göra all sorts galen skit. De har försökt lösa koden till bussdörren till exempel.

Du är väldigt lite blingbling. Vad beror det på?
– Jag har bara den här lilla lådan med några guldhalsband, säger han och lägger handen på ett limegrönt smyckeskrin bredvid sängen. Jag håller det enkelt, inga tunga smycken. Jag vill att det ska vara simpelt. Det handlar inte om vad jag bär på utsidan utan vad jag bär på insidan. Ge mig två-tre stiliga små halskedjor, se till att de är superäkta, och en enkel guldklocka, så är jag nöjd.

Victor Johansson

Foto: Universal

Dela på Facebook
Tweeta