Hoppa till innehåll

Nya ölburken ska göra skumkronan perfekt som på krogen

Öl med perfekt skumkrona och ölburk med två öppningar.

Med japanska Nendos burkinnovation kan du uppnå krogenutmärkande skumkrona även på hemmaplan.

Att få runt den perfekta skumkronan på ölen är en konstform i sig. Förutom njutningen av en välavvägd skumkrona som träffar dina läppar agerar även skumkronan ett skyddande lager som hindrar luften från att påverka smaken och aromerna från den flytande maltiga vätskan som gömmer sig under.

Skumkronakonsten är betydligt enklare att behärska när du häller upp en öl på tapp än hemmaplanshällandet från en vanlig burköl. Det är huvudanledningen till att en kall nästan alltid smakar bättre på krogen. Men kanske inte så länge till. Tack vare japanska burkinnovatörerna Nendo kan du snart närma dig skumkronaperfektion även hemmavid.

Foto: Nendo

Innovationen består i att burken har två öppnare, istället för en som brukligt för aluminiumburkar. Något som ska göra att din öl uppnår det den gyllene ration mellan vätska och skum, vilken Nendo menar är förhållandet 7:3.

Men vadå, två flärpar istället för en ska alltså på ett magiskt sätt lösa en bättre skumkrona? Enligt den japanska designstudion funkar det såhär:

Den första flärpen – ”nummer 1” – är vinklad på ett sätt att burken nästan öppnas hela vägen, något som skapar en koncentrerad trycknivå inuti burken, vilket aktiverar bubblorna i ölet. Detta gör att du kan hälla önskad mängd skum i glaset innan den andra fliken – ”nummer 2 – öppnas där vätskan hälls upp precis som i vilken vanlig enflärpad burk som helst.

Foto: Nendo

Det återstår att se om några bryggerier kommer köpa in Nendos burkölsinnovation. Om inte annat borde det vara något för mikrobryggerier som vill sticka ut på marknaden. Café håller två stora stark-tummar för att den dubbla öppnaren på aluminiumburkar snart blir branschstandard.

Foto: Nendo

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Credits
Foto: Getty Images & Nendo:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.