Hoppa till innehåll

Prylarna som var hetast för tio år sedan

Joel Linde

Vi omfamnar ett nytt år med nya häftiga prylar 2017. Men vilka prylar var det vi omfamnade för exakt tio år sedan, år 2007?

2006 snackades det mycket om att Apple skulle släppa något slags ”iPod-telefon”. Google hade lanserat onlineversioner av programmen Word och Excel – alltså Google docs. Twitter var rykande färskt och folk pokeade varandra på Facebook. Vad skulle 2007 komma med?

1. Den första iPhone, 1st generation (iPhone 2G)

iphone 2g steve jobs

Steve Jobs styrde Apple-skutan mot outforskat territorium 2007. När mobiltelefonmarknaden i västvärlden dominerades av Nokia, LG och Samsung skulle iPod-makaren Apple in och kladda med sin nya iPhone.

Den första modellen hade inte 3G och refereras därför till som iPhone 2G, men Jobs hade däremot implementerat sin dröm om en skärm man kunde skriva på direkt med fingrarna.

På sajten TechCrunch skriver man en artikel med rubriken ”We predict the iPhone will bomb”, alltså floppa totalt. Bland annat skulle skärmen garanterat gå sönder (och det hade de i och för sig rätt i) och det skulle också ta evigheter att skriva utan knappar (vilket många säkert höll med om till en början).

iPhone 2G tog inte heller över marknaden över en natt, utan det var först med iPhone 3G, som kom 2008, som telefonen började ta rejäla marknadsandelar. Det var också den modellen som var den första att komma till Sverige.

2. Slide-mobiler

LG Shine

lg_shine

Till skillnad från iPhone 2G var detta en av 2007 års bästsäljande mobiler. Den hade stor skärm (240×320 pixlar, iPhone 7 har 750×1334 pixlar), bluetooth, usb-port, kamera med autofokus och 2 megapixel. Dessutom hade den 50 MB lagringsutrymme!

Nokia N95

nokia-n95-full-1

En annan storsäljare var Nokias värsting, N95. Den hade integrerad GPS-mottagare, musikspelare, bluetooth och infraröd. För vilken seriös mobil hade inte IR? Mobilens ikoner påminner som ni ser en hel del om dagens appar och den marknadsförs med sloganen ”It’s what computers have become”. Dock tror inte Nokias dåvarande VD, Olli-Pekka Kallasvuo, att det som iPhone håller på med behöver påverka deras sätt att göra mobiler.

3. Mini-pc

P_500

Samtidigt som mobiltelefoner blir större för att kunna klara av mer och visa mer på sina skärmar blir de bärbara datorerna mindre för att bli mer bärbara. Minidatorn kom starkt 2007 och hade några starka år, men är i dag inte mindre än 11 tum. De riktigt små, enkla datorerna är dock utdöende och deras ersättare är helt enkelt surfplattor i olika former.

4. Portabla mediaspelare

2007 var liksom övergångsperioden då allt skulle bli portabelt och häftigt. Datorn börjar i och med iPhone flytta in i mobilen samtidigt som den faktiska datorn blir mindre. Med en portabel mediaspelare som Samsung P2 fick vi i princip en iPhone utan telefonegenskaper eller WiFi. Dock kunde den paras ihop via bluetooth till en telefon, så när ett samtal kom in kunde du svara i din mediaspelare. Wow! Oumbärlig funktion.

Samsung_YP_P2JCB_P2_8GB_Portable_522960

5. Kindle

kindle

Amazons egen läsplatta Kindle blev en dundersuccé och det fanns sällan eller aldrig särskilt många enheter i lager sedan den lanserades i november 2007. Du kunde ladda ner och läsa i princip allt som kom ut i textform och Kindle är fortfarande en väldigt populär produkt, till skillnad från många andra produkter från samma år.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.