Hackarnas nya sätt att ta över din iPhone – så undviker du bluffen

Apple-användare tror ofta att de är helt säkra från virus och andra attacker, men så väl är det tyvärr inte.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-10-11 14:33  |  Lästid: 2 minuter

Du som har iPhone stoltserar sannolikt med att du minsann aldrig får några virus eller skadlig programvara på din telefon – sånt händer bara på Android. Men vi måste tyvärr meddela att du i så fall har blivit lurad.

Du vet hur du ibland, till och med ganska ofta, får upp en ruta på skärmen där du ombeds skriva in ditt lösenord? Oftast är allt som det ska, men app-utvecklaren Felix Krause har förklarat på sin välbesökta blogg hur enkelt det är för bedragare att lura till sig iPhone-användarnas uppgifter genom falska sådana rutor.

”Det är mindre än 30 rader kod och varje iOS-utvecklare kommer enkelt att kunna bygga sin egen phishing-kod”, skriver han.

I vissa fall ser du din e-postadress i texten, i andra fall står det bara att du behöver logga in.

Detta är vad som händer

Du får upp en ruta på skärmen där du ombeds skriva in ditt lösenord för att komma vidare. De allra flesta gör det bara av gammal vana och för att vi inte orkar läsa eller trycka på fler knappar än nödvändigt, men det som kan hända då är att du skickar ditt lösenord raka vägen till en bedragare som byggt in den skadliga koden i en app du laddat ner.

Så här kan du skydda dig

• Det bästa du kan göra för att skydda dig är att aldrig skriva in lösenordet direkt i dialogrutan när den dyker upp. Tryck i stället på hemknappen, och om dialogrutan stängs ned är det en phishing-attack.

Om dialogrutan ligger kvar så är den trovärdig. Det vet man eftersom att systemets dialogrutor körs i en annan process och inte som del av en iOS-app.

• I stället för att skriva in dina uppgifter i en dialogruta bör du gå till Inställningar och verifiera dina uppgifter därifrån. På samma sätt som du aldrig bör klicka på länkar i mail, utan gå till sidan manuellt.

• Du kan även använda Apples tvåfaktorsautentisering som lägger till ett extra säkerhetssteg. Det kan dock också förfalskas på samma sätt som dialogrutorna, skriver Felix Krause.

Apple är väldigt bra på att stänga ute förrädiska appar, men risken finns ändå att de slinker igenom. Därför gör du bäst i att följa dessa säkerhetsåtgärder!

Kolla även in dessa nya funktioner till apples iOS 11 – du kommer garanterat ha glädje av dem!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar