Hoppa till innehåll

Obama kan tvingas släppa Game of Thrones – i förtid

Game of Thrones-avsnitt från säsong 6 kan bli offentliga tidigare än tänkt – tack vare offentlighetsprincipen.

Förra veckan fick omvärlden veta att president Barack Obama är den enda utöver HBO som redan nu kommer att få se säsong 6 av Game of Thrones. Nu kan Obama vara tvungen att lämna ut avsnitten till suktande seriefantaster världen över.

”Om presidenten – och i förlängningen, vår regering – har en fil i sin ägo, är säkerligen filen ett föremål för min begäran som amerikansk medborgare”, tänkte journalisten Vanessa Golembewski och bestämde sig för att testa offentlighetsprincipens (eller Freedom Of Information Act som den kallas i USA) styrka och begärde ut Game of Thrones-avsnitten.

Vem som helst kan, enligt lag, begära ut en handling hos en myndighet. Detta betyder att alla dokument, foton, videoinspelningar och så vidare går att hämta ut hos en myndighet. I detta fall råkar myndigheten vara Vita huset och handlingen Game of Thrones-avsnitt.

Men det finns så klart gråzoner som kan sätta käppar i hjulet för Vanessa Golembewskis begäran. I USA finns 9 undantag som gör att handlingar inte behöver lämnas ut, bland annat personlig egendom av en regeringsanställd och om informationen i fråga kan skada nationens säkerhet.

”Jag vet att det är långsökt men jag kände mig säker att trots dessa regler var TV avsnitt fortfarande rättvist spel”, skriver Vanessa Golembewski på Refinery 29.

request
Screenshot av Vannesa Golembewskis ansökan om att göra Game of Thrones avsnitten offentliga (uppmärksamma även svaret hon gav under ”Begära avgiftsbefrielse”).

Ett svar från Vita huset har fortfarande inte kommit, men hennes ansökan har i alla fall ändrat status från ”inkommet” till ”under utvärdering”. Om Obama (eller tjänstemannen som går igenom förfrågningarna) håller med om att avsnitten borde räknas som offentlig handling återstår att se, men för alla Game of Thrones-fans där ute håller vi tummarna för att de gör det.

Fortsättning följer!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.