Hoppa till innehåll

Orimlighetsrapporten vecka 43

Med anledning av den eskalerande orimligheten i Sverige och världen tvingas jag förlänga orimlighetsrapporten vecka 43. Jag ber om ursäkt för detta å samtidens vägnar. ORIMLIGAST VECKA 43 8) Expressens onyhet Då absolut ingenting klippts bort i årets upplaga av Kalle Ankas jul tvingades Expressen till en kreativ lösning för att locka fram de dyrbara kommentarsfältsrasisterna. 1. Expressen sprider artikel om … Continued

1

Med anledning av den eskalerande orimligheten i Sverige och världen tvingas jag förlänga orimlighetsrapporten vecka 43. Jag ber om ursäkt för detta å samtidens vägnar.

ORIMLIGAST VECKA 43

8) Expressens onyhet

Då absolut ingenting klippts bort i årets upplaga av Kalle Ankas jul tvingades Expressen till en kreativ lösning för att locka fram de dyrbara kommentarsfältsrasisterna.

1. Expressen sprider artikel om ändringar i Kalle Anka 2. Läsare ”reagerar” 3. Man läser första citatet i artikeln pic.twitter.com/G1Sg4efRyF — Viktor Adolfsson (@viktorado) 21 oktober 2015

 

7) Inrikesministern

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sätter upp ett tältläger i Revinge utanför Lund, ett rimligt initiativ för att säkra upp tillfälliga sovplatser för nyanlända. Försvaret har emellertid meddelat att man inte kommer att sluta skjuta på det militära övningsfält som ligger alldeles bredvid det läger som ska inhysa krigsflyktingar. Resultatet: ett slags perfekt storm av svensk kompromissvilja och svensk byråkrati som, när inrikesminister Anders Ygeman (S) på onsdagen försvarar skjutövningarna, börjar kantra mot en Monty Python-sketch.

b

6) Esquire

Sarah Silverman bär urringad klänning på en premiär och balanserande på en mycket skör tråd mellan 1800-talet och samtiden försöker Esquire Magazine paketera om ett slags urtida ”äntligen tjej”-resonemang till Beyoncéfeministisk journalistik med garderingar av typen ”on her own terms”. Det är ovanligt plågsam läsning.

Sarah Silverman’s red carpet cleavage proves she doesn’t have to be one of the guys anymore: https://t.co/mw4sLPRIBE pic.twitter.com/fcBHwyTTMC — Esquire Magazine (@esquire) 22 oktober 2015

5) AKB i BMW

I Moderaternas nya kampanjfilm åker partiledaren Anna Kinberg Batra omkring i landet och oroar sig över utanförskapet – i en 800 000 kronors-SUV från BMW med tonade rutor. Detta är inte alldeles orimligt, jag tycker att man ska få tycka saker oavsett vilken bil man sitter i (jämför med rasisternas slitna resonemang om att bostadsrättsinnehavare i innerstaden hycklar om de är för en generös flyktingpolitik). Det är emellertid svårt orimligt att strategerna bakom filmen inte såg den här angreppsvinkeln på avstånd.

c

4) Sherlock, please.

TV4 Nyhetsmorgon bjuder in en polismästare för att prata mordbränder mot asylboenden. Polismästaren har inte en aning om motiven – det ”kan lika gärna” vara autonoma vänstern som är ute och eldar(!) – och journalisterna har inte en aning om hur man ställer en följdfråga. Till exempel: har ni läst SD-trådarna på Facebook?

f

3) Tabu-kortet

Att skolmorden i Trollhättan och de 18 brandattentaten som riktats mot asylboenden i år (varav åtta i oktober) är del av en rasistisk våldsspiral begriper alla. Till och med de sverigedemokrater som piskar upp hatstämningen även om de vägrar erkänna sambandet mellan piskandet och våldet (inte ens när de lägger ut kartor och listor över planerade flyktingboenden på Facebook). Det finns så mycket orimligt i den här punkten att den hade kunnat kavlas ut till en egen orimlighetsrapport men det orimligaste är ändå idén om att det rasistiska våldet är resultatet av att vi ”lagt locket på”, att vi liksom inte pratat om invandringen. En idé som i skuggan av skolmorden mest puttrat bland äggkonton på twitter (de professionella rasisterna vet att det är too soon) men i grannlandet Norge – där locket kastats ut i havet för länge sen – behöver man inte trampa lika försiktigt. (Att all erfarenhet från Nordens moderna historia – från ”lasermannen” till skolmorden via Breivik – pekar på den exakta motsatsen spelar ingen roll när man ser en chans att spela tabu-kortet.)

d

2) Rasbiologin lever

Enligt en opinionsundersökning från Demoskop tror var femte svensk att människan kan indelas i biologiska raser. Att den här vanföreställningen är vanligast bland Sverigedemokraternas väljare (48 procent) är kanske ingen överraskning, ej heller att den är vanligare bland män (28 procent) än kvinnor (15 procent) då närmare granskning av SD:s väljarbas tidigare avslöjat att män är mer benägna att tro på sagor. Så att säga. Det orimligaste här är att undersökningen inte pekar på någon skillnad mellan äldre och yngre svenskar. Här har alltså vetenskapen, eller snarare det vetenskapliga vaccinationsprogram vi kallar skolan, misslyckats. Vetenskapen är fortfarande ljuset i slutet av alla tunnlar.

g

1) Petra Laszlo

Minns ni Petra Laszlo, journalisten som sparkade på springande flyktingbarn vid den ungerska gränsen? I ett försök att renovera sitt personliga varumärke stämmer hon nu en av de flyktingar hon sparkade ner. Och Facebook. Facebook ska också stämmas. Petra Laszlo har eventuellt säkrat titeln som årets orimligaste europé redan i vecka 43. Det är starkt.

e

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.