Punkikonen död – Café väljer Buzzcocks 10 bästa låtar

Pete Shelley, sångare och gitarrist i legendariska punkbandet Buzzcocks avled under torsdagen.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-12-07 11:09  |  Lästid: < 1 minut

Även om man har börjat vänja sig vid de senaste årens lämmeltåg av rockstjärnor som vinkar av jordelivet så är det alltid sorgligt när någon lämnar i förtid. Det har – av allt att döma – drabbat punkikonen Pete Shelley, sångare, låtskrivare och gitarrist i Manchester-bandet Buzzcocks. Bara 63 år ska Shelley ha avlidit efter en hjärtattack, enligt BBC.
Bandet bildades i Bolton under 70-talet av Pete Shelley tillsammans med Howard Devoto och kom att bli mest ihågkomna för den Shelley-skrivna dunderhitten Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn’t’ve) från 1978 som är ett utmärkt exempel på bandets förmåga att mixa perfekta popmelodier med energifyllt gitarrskramlande. Det är en låt som sedan den släpptes har kommit att prenumerera på topplaceringar så fort den brittiska musikhistorien ska sammanfattas – och har kommit att bli en räddning för okreativa musikläggare som vill ta en genväg till 70-talets Manchester i dokumentärer och filmer.

Dessförinnan hade bandet hunnit med att skriva ett tjog perfekta poppunk-klassiker (förevigat på ett felfritt samlingsalbum, lika smärt som en utbankad kycklingfilé: Singles going steadyoch tvinga upp The Sex Pistols till en smått tröttsamt legendarisk spelning i Manchester 1976 som blev startskottet för band som The Smiths, Joy Division och The Fall, vars medlemmar alla stod i publiken.
Nyheten om Shelleys död har naturligtvis väckt mycket reaktioner bland rockstjärnor som trängs om att få hylla Buzzcocks-stjärnan – Peter Hook, Tim Burgess och Billy Corgan är bara några av namnen som skickat ut sina kondoleanser i sociala medier under dagen. Vi på Café vill inte vara sämre, nedan är en spellista med våra favoriter från punklegenden Pete Shelley. Vila i frid!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar