Platt-tv dödade ljudet – nu föds det på nytt

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2018-10-26 10:07  |  Lästid: 2 minuter

Jag ska erkänna att jag inte är något större fan av ljudlimpor. Ljudet är väl ok men det är ytterligare en produkt att hålla reda på, de kräver ofta något att stå på (min tv hänger på väggen), de är dyra och inte heller särskilt snygga. Men tyvärr har det varit det mest rimliga sättet att få bra tv-ljud.

En platt-tv som äntligen imponerar med rikligt och bra ljud, tycker Cafés utsände Kristofer Steneberg som har provat den nya tv:n <em>Philips OLED+ 903</em> i London.
En platt-tv som äntligen imponerar med rikligt och bra ljud, tycker Cafés utsände Kristofer Steneberg som har provat den nya tv:n Philips OLED+ 903 i London.

I jakten på tunnare och plattare har högtalarna placerats under eller bakom bildskärmen. De har gjorts så små som det bara går – ljudet blir sämre, lägre och det finns faktiskt gånger då jag maxat volymen på min sex år gamla Samsung utan att det hjälpt. Ljudlimporna har fördelen att högtalarna är riktade framåt och att det finns plats att trycka ut luft. Men nu börjar det hända saker. En ny tv från Philips har ”fäst” ljudlimpan i nedre delen av tv:n.

– Det var tydligt att bra ljud skulle bidra till en kraftigt förbättrad tittupplevelse. Så Philips funderade på hur de snabbast möjligt kunde få detta till marknaden. En ljudexpert var svaret och då handlade det mest om att hitta rätt partner och de hörde av sig till oss, säger Andy Kerr, på Bowers & Wilkins.

Den nya Philips och Bowers & WIlkins-tv:n visades i anrika Abbey Road-studion i London.
Den nya Philips- och Bowers & Wilkins-tv:n visades upp i anrika Abbey Road-studion i London.

Exakt hur den nedre delen på tv:n är upplagd tänker jag inte gå in på eftersom jag inte är särskilt kunnig inom högtalarfysik men det talades om mid-range, high-frequency och sub woofer. Och det lät bra. Andy Kerr på Bowers & Wilkins säger att de inte var intresserade av att ljudet skulle hamna i sidokant eller bakom skärmen. Det ska helt enkelt skapas en känsla av att det kommer från mitten av skärmen.

Tv:n heter Philips OLED+ 903 och styrs med fjärrkontroll men har snart även röststyrning via Google Assistant. Den har Philips ambilight-system för att trycka ut ljus bakom skärmen för att förlänga den visuella upplevelsen.

Philips OLED+ 903 finns i både 55 och 65 tum och kostar 27 000 kronor respektive 37 000 kronor.

Nya Philips OLED+ 903 kostar 27 000 respektive 37 000 kronor för 55 eller 65 tum.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 02:50