Om man skulle be människor ta fram en lista på prylar som gärna hade fått försvinna från hemmet så är nog ljudanläggningar och stereoapparater högt upp på den fiktiva listan. Kantiga, skrymmande och påfallande ofta gjorda i en design som är allt för angelägen om att visa vad för kraftfull elektronik som finns under skalet.
Det bör dock sägas att ljudprylar i dag inte behöver vara köttiga vidunder för att ha ett kraftfullt ljud: många mindre, eleganta högtalare pangar på nog för att göra grannarna döva – och om inte det räcker så finns det ett växande utbud av riktiga hifi-prylar som har tagit fasta på att minimalism kan vara nog så maxad.
Träig teknologi
Transparent Speaker, från 5 000 kronor.
Transparent Speakers högtalare har varit genomskinligt ljud-opium för inredningsfolket sedan man släppte sina första högtalare för sex år sedan. Nu är man tillbaka med en nättare modell av sin transparenta högtalare i vitt, men också helt nya modeller i en limiterad kollektion. Tre stycken högtalare i stål, keramik och trä(!) är resultatet när företaget har samarbetat med bland annat Dry Studios.
Pastell-perfektion
Hay x Sonos, 2 050 kronor.
Ur den första delen av samarbetet mellan ljudjätten Sonos och designdraken Hay har danskarna doppat Sonos högtalare i pastelltråg. För den excentriskt färgglade smälter den danska designen in prickfritt – och hos ljust och fräscht-svenskarna blir högtalarna en välkommen kulörklick.
Skruva upp till elva
Marshall Acton Tawny, 2 340 kronor.
Marshalls bluetooth-högtalare börjar snart bli lika klassiska som företagets klassiska förstärkare (nåja). Lika tungfotat stabil som en gubbrocksröra från Mark Knopfler eller Adam Granduciel är Marshalls högtalare i brun vinyl och räfflade mässingsdetaljer en lyxig och stabil maskin som vet vad den gör, och gör det bra. Knyt bandanan runt huvudet och höj volymen.
Surrealistiskt sound
Beoplay M5, 6 800 kronor.
För den som inte orkade ta sig igenom Twin Peaks tredje säsong men som ändå vill skryta med sin Lynch-mani har nu Hollywoods brantaste frisyr tillsammans med MoMa-museet samarbetat för att ta fram ett gäng konstnärliga högtalare. Abstrakta målningar från 70-talet har tryckts på Bang & Olufsens danska dynamit – superljud och kreddpoäng, således.
Bäst i klassen
Bowers & Wilkins P5, 3 298 kr.
Bluetooth-hörlurar har tagit snabba steg framåt de senaste åren, men våra favoriter har några år på nacken. Fylligt och varmt ljud, snygg och enkel design – och sköna att ha på sig. Bowers & Wilkins lurar har ett yttre och inre som får en att plocka fram det gamla ordet ”krusiduller”, bristen på det alltså.
Beep-test
Even H3, 1 350 kronor.
Precis när du kommit över att du faktiskt behöver läsglasögon kommer nästa smäll: din hörsel är troligtvis inte heller i toppform. Tur då att Evens hörlurar använder sig av ”Earprint”-teknologi som testar din hörselförmåga – och anpassar ljudet därefter. Plus i kanten för den eleganta trädesignen.
Rymdrock
Master & Dynamic MW50, 4 390 kronor.
Den dagen vi pensionerar kvalitetsstämpeln ”det här är vad NASA använder” är en dag som bör firas. Men i väntan på det är det faktiskt till markkontrollen i Houston som tankarna rör sig när man använder Master & Dynamics genomarbetade lurar i smörigt bruna toner och rostfritt stål. Priset är högt för ett par lurar, men inte på samma stratosfäriska nivå som ljudet.
Luttrad nykomling
Fyne Audio F302, 4 700 kronor.
Vad är hi-fi-industrins motsvarighet till The Travelling Wilbury’s? Kanske är det nystartade Fyne vars sju man starka supergrupp har över 200 års erfarenhet av branschen. Experterna har dreglat över företagets högtalare – i alla prisklasser.
Rock’n’roll
Bang & Olufsen Edge, 33 200 kronor.
Rulla in årets hetaste högtalare. Bang & Olufsens runda högtalare återuppfinner hjulet när man gör en salivframkallande högtalare för finsmakaren. Med inbyggd accelerometer och gyroskop höjer man volymen genom att rulla högtalaren framåt. Om du är varsam med parketten så känner en sensor av om du är i rummet, och låter en tryckkänslig panel börja lysa för mindre STCC-aktig ljudmanövrering.
Den uthålliga långdistanslöparen
Marshall Minor II, 1 290 kronor.
Marshalls Minor in ear-hörlurar var bland de första hörlurarna Marshall lanserade redan 2011. Därefter har mycket hänt och Marshall on-ear hörlursserie Major syns på var och varannan hjässa som vill få mycket ljud och stil för budgetpeng. De nya bluetooth in ear-lurarna Minor II håller tolv goda timmar på en laddning, har en hyfsad fit-anpassning för olika örontyper – och låter väldigt bra för det i sammanhanget rimliga priset. Perfekt som uthållig vän på flyg och i kollektivtrafiken.
Skräddarsydd in ear-mästare
Sennheiser Momentum True Wireless, 2 990 kronor.
Sennheisers sprillans nya in-ear-värstingar är så mycket samtid som det kan bli. Förutom att de låter väldigt, väldigt bra (vilket de borde göra, med tanke på priset) kan du – med hjälp av en app – skräddarsy varje litet touch-kommando, och också välja om du ska ha brusreducering på eller av. Samtid!