Ny podcast med allt om snus – från tobaksplanta till identitetsmarkör

Fördjupa ditt snusintresse och lär dig om prillans historia när du ligger i hängmattan i sommar – Snuspodden har premiär idag!

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-06-30 11:00  |  Lästid: 2 minuter

Swedish Match är den överlägset största snusaktören på marknaden och förutom försäljningen i dagligvaruhandeln har man även egna butiker i Stockholm, Göteborg, Strömstad och Åre – och under sommaren även en butik på Aker Brygge i Oslo.

Med jämna mellanrum lanserar företaget även specialsnus tillsammans med andra som till exempel Fävikens General Kardus, Hernö Gins Kardus 2017, Göteborgs Rapé Stark med Salong Betong och General Mackmyra med Mackmyra whisky. Nu lanserar man även en podcast om snus i fem avsnitt med start idag.

I Snuspodden får man som lyssnare en lektion i snusets historia, tillverkningsprocessen, om hur snuset slutade vara en manlig ensak, portionssnusets inträde och hur vilken prilla man snusar kan avspegla sig i ens identitet.

Podduon som tar oss med på snusresan är journalisterna Mattias Bergman (bakgrund på DN och DI) och Andreas Utterström (frilansjournalist) som tidigare gjord poddarna Retoriskt!, Nya vardagsmaten och Koll på läget.

Så här skriver Swedish Match om de fem avsnitten:

1: Snusets historia från Columbus fram tills i dag 

Columbus fick det som gåva, i Sverige odlades det över hela landet och när EU ville förbjuda snuset blev det uppror. Om resan från tobaksplanta till din snusdosa.

2: Tillverkning och produktkvalitet, vad stoppar du under läppen?

Att tillverka snus är lika komplicerat som att framställa ett läkemedel. Om konsten att tillverka snus – med hjälp av högteknologi och tränade näsor.

3: En marknadschef går till frisören – en historia om när snuset nådde kvinnorna

Det hette länge att snus var en manlig bastion. Allt ändrades när en marknadschef gick till frisören. Om hur en gammal produkt uppfann sig själv på nytt och hittade en ny målgrupp.

4: Revolution i portion – när en portionspåse förändrade en näring

Det kladdade, rann och såg ofräscht ut. Sedan kom portionssnuset och förändrade allt. Om hur tepåsen inspirerade en revolution.

5: Säg mig vad du snusar och jag ska säga dig vem du är – Snus, varumärken och identitet

Visa mig din snusdosa och jag säger vem du är. Om snus, identitet och varför din dosa är som ett dyrt armbandsur.

Du hittar podcasten där poddar finns.

Läs också:

Snuspåsen som skyddar mot skador på tandköttet och tar bort svidet under läppen

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-08 14:29