Rätt gin till rätt tonic – så gör du den perfekta G&T:n

Att få tag på gin har aldrig varit lättare. Det dyker upp åtminstone ett destilleri i veckan. Utmaningen är att lyckas kombinera alkoholen med en bra tonic. Här är Cafés dryckesredaktörs fem förslag.

Emil Årengs blogg.
Emil Åreng  |  Publicerad 2019-01-25 13:50  |  Lästid: 4 minuter

GIN

Roku Gin

Roku Gin.

Den första ginen från det legendariska japanska destilleriet Suntory. Här får sex växter sätta smak och ger Roky inspiration från de fyra årstiderna och några andra klassiska ingredienser i gin. En modern tolkning av spritsorten som man lyckas fruktansvärt väl med. De japanska tonerna känns väldigt tydligt och ger ginen en fräschör som är svårslagen.

Brooklyn Gin

Levererar en blommig ton som balanseras upp av citrus vilket gör den väldigt bra att blanda cocktails av. Alla örter, växter, frukter och basspriten kommer från USA och spriten görs för hand. Svenske Emil Jättne ligger bakom denna hyllade gin.

Elephant Gin

Elephant Gin.

Tysk gin som använder 14 olika örter och växter med inspiration från mer eller mindre hela Afrika. En gin som är gjord för att utforskas, precis som kartan på flaskan antyder. Du kommer inte att känna inte igen alla ingredienser, vilket inte är något negativt. 15 procent av alla intäkter går till att skydda elefanterna.

Ramsbury Gin

Ramsbury Gin.

En klassisk London dry gin som till skillnad från väldigt många andra lyckas plocka alla ingredienser omkring egendomen Ramsbury. Grundspriten görs på vete från gården och både enbär och kvitten plockas där. Det senare ger en starkt egen smak och hela projektet gör alla destillerier gröna av avund på grund av att produktionen funkar som ett kretslopp.

Gunroom Navy Gin

Gun Room Navy Gin.

Navy gins finns det gott om, men den här 57-procentiga är något speciellt. Sjukt balanserad gin som gör att man får en lättare ståpäls. Låt dig inte avskräckas av att den är väldigt spritstark. Den passar perfekt i perfekt rörd dry martini eller ett mindre mått i en Gin & tonic.

TONIC

Fever Tree Indian Tonic

Fever Tree Indian Tonic.

Finns att köpa på de flesta ställen. Använder fortfarande kininbark från Kongo, som kallas ”fever trees”, vilket ger en väldigt balanserad tonic som passar gin som inte är allt för blommig eller urspårad i smaken.

Testa med Brooklyn Gin eller Ramsbury Gin och garnera med en citronzest eller apelsinzest.

Three Cents Tonic

Three Cents Tonic

Genierna bakom baren Clumsies i Aten startade ginmärket, som har spridit sig som en löpeld i bartenderkretsar och tagit emot otaliga priser. En fruktansvärt bra tonic med vatten, lite socker och kinin. Inga konstigheter eller hokus pokus. En tonic som passar perfekt till gin med mycket karaktär.

Kan provas med Brooklyn Gin, Ramsbury Gin och Gunroom Navy Gin. Här behövs det ingen garnering – låt smakerna tala för sig själva.

Melzer Nordic Tonic Water

Nordic Tonic Water.

Tillverkas på Hven, har en hel del örter i sig och blir härligt blommig i tonen och passar därför gin som har mer florala toner och lite mer urspårad karaktär. Denna tonic har dock djup tack vare att kaffebönor får hänga med kininet ner i avgrunden.

Elephant Gin som har mycket örter och behöver en radarpartner på sina äventyr passar perfekt tillsammans med Melzer. Garnera med svartpeppar för att peppra igång smaklökarna. Roku Gin med sin asiatiska ton passar lika bra ihop med Melzer. SkandiAsien helt enkelt! Garnera med ingefära och sanshopeppar.

Thomas Henry Tonic Water

Thomas Henric Tonic Water.

Tyskarna bakom Thomas Henry ligger bakom en av de absolut krispigaste tonics som finns på marknaden. Har viss syra vilket gör den perfekt till gin med färsk citrus i, som Brooklyn Gin. Pressa ur en skvätt citron för att lyfta syran.

Swedish Tonic

En tonic som har basen i kinin och agave vilket gör den bärnstensfärgad. Det är inget negativt. Agaven ger ett tydligt djup och lyckas få kininet att nå en annan nivå. Passar med gin som har mycket karaktär. Testa med Roku Gin för att det florala ska få en match av djupet i denna tonic. Garnera med en grapezest för att få en bro emellan. Fungerar alldeles utmärkt med Gunroom Navy Gin som behöver en stökig polare till havs – släng på lite flingsalt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-01-25 13:52