När Erik Jerka Johansson inte syns framför kameran driver han mackimperiet Sandhäxan, stökiga spanska matbaren Frippes och snackar mat i podden Recept, tack! tillsammans med tv-producenten Nichlas Niemi.
Nu ska nämnda podduo gräva i skattkistan av svenska familjerecept som folk potentiellt har liggandes hemma i byrålådorna. Jakten på familjerecepten sker tillsammans med livsmedelsjätten Oatly och handlar i grunden om ett kommersiellt samarbete, om än av den kreativare sorten.
LÄS OCKSÅ: Så blev Sandhäxan bäst i Sverige på mackor
Recepten ska samlas in via en kampanjsida och ett urval kommer sedan publiceras i en ny kokbok som både ska visa hur enkelt det är att laga samma familjerecept på ett växtbaserat sätt, samt framtidssäkra recepten för kommande generationer.
I samband med receptjakten delar nu Jerka själv med sig av sitt bästa familjerecept – en fänkålspasta från hans morsa som av matbilden att döma inte kommer stöta sig negativt med dina smaklökar.
Recept: Så lagar du Jerka Johanssons morsas fänkålspasta
Ingredienser:
500 g Tagliatelle
2 små fänkål eller en stor
1 citron
3 klyftor vitlök
1 parmesan
1 paket Oatly iMat Creme fraiche
1 påse ruccola
Så gör du:
- Sätt på pastavatten.
- Skär upp fänkål och vitlök tunnt.
- Fräs upp fänkål och vitlök i smör och olja på medelhög temp, salta och peppra lite.
- När fänkål och vitlök blivit mjukt och glansigt, gå i med Imat Fraiche, citronzest och lite pressad citron, låt sjuda ihop.
- Lägg i pastan i pastavattnet.
- Smaka upp såsen med salt peppar citron, och ha i parmesan och lite pastavatten från den kokande pastan.
- När pastan är färdig, ha i pasta och ruccola i såsen och och veva runt så allt blandar sig fint.
- Servera och toppa med parmesan