Hoppa till innehåll

Recept, tack!? Jerka Johansson bjuder på sitt godaste familjerecept

Erik Jerka Johansson lagar mat.

Skådespelaren, krögaren och matpoddaren bjuder på sin morsas finaste fänkålspasta.

När Erik Jerka Johansson inte syns framför kameran driver han mackimperiet Sandhäxan, stökiga spanska matbaren Frippes och snackar mat i podden Recept, tack! tillsammans med tv-producenten Nichlas Niemi.

Nu ska nämnda podduo gräva i skattkistan av svenska familjerecept som folk potentiellt har liggandes hemma i byrålådorna. Jakten på familjerecepten sker tillsammans med livsmedelsjätten Oatly och handlar i grunden om ett kommersiellt samarbete, om än av den kreativare sorten.

LÄS OCKSÅ: Så blev Sandhäxan bäst i Sverige på mackor

Recepten ska samlas in via en kampanjsida och ett urval kommer sedan publiceras i en ny kokbok som både ska visa hur enkelt det är att laga samma familjerecept på ett växtbaserat sätt, samt framtidssäkra recepten för kommande generationer.

I samband med receptjakten delar nu Jerka själv med sig av sitt bästa familjerecept – en fänkålspasta från hans morsa som av matbilden att döma inte kommer stöta sig negativt med dina smaklökar.

Recept: Så lagar du Jerka Johanssons morsas fänkålspasta

Ingredienser:

500 g Tagliatelle
2 små fänkål eller en stor
1 citron
3 klyftor vitlök
1 parmesan
1 paket Oatly iMat Creme fraiche
1 påse ruccola

Så gör du:

  1. Sätt på pastavatten.
  2. Skär upp fänkål och vitlök tunnt.
  3. Fräs upp fänkål och vitlök i smör och olja på medelhög temp, salta och peppra lite.
  4. När fänkål och vitlök blivit mjukt och glansigt, gå i med Imat Fraiche, citronzest och lite pressad citron, låt sjuda ihop.
  5. Lägg i pastan i pastavattnet.
  6. Smaka upp såsen med salt peppar citron, och ha i parmesan och lite pastavatten från den kokande pastan.
  7. När pastan är färdig, ha i pasta och ruccola i såsen och och veva runt så allt blandar sig fint.
  8. Servera och toppa med parmesan

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.