Recept, tack!? Jerka Johansson bjuder på sitt godaste familjerecept

Erik Jerka Johansson lagar mat.

Skådespelaren, krögaren och matpoddaren bjuder på sin morsas finaste fänkålspasta.

Joakim Almén | Foto: Oatly  |  Publicerad 2024-02-22 14:52  |  Lästid: < 1 minuter

När Erik Jerka Johansson inte syns framför kameran driver han mackimperiet Sandhäxan, stökiga spanska matbaren Frippes och snackar mat i podden Recept, tack! tillsammans med tv-producenten Nichlas Niemi.

Nu ska nämnda podduo gräva i skattkistan av svenska familjerecept som folk potentiellt har liggandes hemma i byrålådorna. Jakten på familjerecepten sker tillsammans med livsmedelsjätten Oatly och handlar i grunden om ett kommersiellt samarbete, om än av den kreativare sorten.

LÄS OCKSÅ: Så blev Sandhäxan bäst i Sverige på mackor

Recepten ska samlas in via en kampanjsida och ett urval kommer sedan publiceras i en ny kokbok som både ska visa hur enkelt det är att laga samma familjerecept på ett växtbaserat sätt, samt framtidssäkra recepten för kommande generationer.

I samband med receptjakten delar nu Jerka själv med sig av sitt bästa familjerecept – en fänkålspasta från hans morsa som av matbilden att döma inte kommer stöta sig negativt med dina smaklökar.

Recept: Så lagar du Jerka Johanssons morsas fänkålspasta

Ingredienser:

500 g Tagliatelle
2 små fänkål eller en stor
1 citron
3 klyftor vitlök
1 parmesan
1 paket Oatly iMat Creme fraiche
1 påse ruccola

Så gör du:

  1. Sätt på pastavatten.
  2. Skär upp fänkål och vitlök tunnt.
  3. Fräs upp fänkål och vitlök i smör och olja på medelhög temp, salta och peppra lite.
  4. När fänkål och vitlök blivit mjukt och glansigt, gå i med Imat Fraiche, citronzest och lite pressad citron, låt sjuda ihop.
  5. Lägg i pastan i pastavattnet.
  6. Smaka upp såsen med salt peppar citron, och ha i parmesan och lite pastavatten från den kokande pastan.
  7. När pastan är färdig, ha i pasta och ruccola i såsen och och veva runt så allt blandar sig fint.
  8. Servera och toppa med parmesan
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-02-22 15:45