Annons
Annons

jorskott

I nio måndagar har över en miljon svenskar suttit bänkade framför SVT:s skogsthriller Jordskott, och i kväll sänds det sista avsnittet. Café frågade ut skaparen Henrik Björn om den internationella uppmärksamheten, den livrädda Jordskott-publiken och hur det blir med säsong två. 

* * *

Kommer vi att få se Muns? Vad är Wass för någonting? Och kommer Josefine att överleva? Så har det låtit på tisdagförmiddagar runtom på svenska arbetsplatser de senaste månaderna. Jordskott som till en början var utsatt för jämförelser med Twin Peaks, True Detective och Top of the Lake har under seriens gång visat sig vara något helt eget. Seriens skapare Henrik Björn har stått bredvid och följt diskussionerna med spänning.

– Jag har sett hur människor ibland dragit vad jag tycker är lite förhastade slutsatser – som att Jordskott skulle vara en svensk Twin Peaks-kopia. Vi har absolut vissa flörtar till Twin Peaks, det behöver man inte vara filmvetare för att se. Men jag tycker serien står på egna ben. Det tror jag blir ännu tydligare nu när serien är klar. Människor har till och med använt Jordskott som politiskt slagträ. Jag har ibland följt detta med ett leende på läpparna, nästan häpen över genomslaget.

Hur menar du ett politiskt slagträ?

– Ja, att vi skulle göra narr av glesbygden på något sätt. Men det är precis tvärtom. Det är snarare en hyllning till glesbygden och skogen. Vi förmedlar ett miljöbudskap som människor nu till slut verkat hängt på. Folk går ut i skogen och tar bilder och hashtaggar Jordskott.

Serien är ju väldigt egen, var ni oroliga att många skulle tycka att serien var för knasig?

– Jag kände från början att vi gör en serie som sticker ut. Vi förstod att serien hade potential att nå en smalare publik som skulle bli hardcore-fans, men vi visste inte att den skulle slå så brett. Vi har gjort vad man kan kalla en saga för vuxna, en förhöjd serie som på pappret inte är för alla. Men vi har över en miljon tittare och vet att alla typer av människor i alla åldrar ser den. Det känns som att vi var först genom dörren med den här genren  – inte bara en crime utan ett drama med en förhöjd verklighet. Vi har nog på köpet gjort tv-kanalerna lite mer modiga.

Serien har ju visats för internationell publik, hur har de reagerat?

– Senast idag fick jag höra från England och Spanien och publiken där är hänförda. De gillar det men är samtidigt lätt förvirrade. Just det genreöverskridande gör att folk inte riktigt vet vad de tittar på och det tror jag har gjort att människor blivit extra skrämda.

Hade ni föreställt er det, att folk skulle bli skrämda?

– Ja, det hade vi nog tänkt eftersom vi har flera obehagliga scener. Men människor har blivit rädda på ställen som vi inte alltid förväntat oss. Det är andra saker som har skrämt än det uppenbara. Människor har byggt upp monstret i sina huvuden, vi har antytt saker och det har eggat fantasin hos publiken. Men vi har aldrig haft syftet att göra skogen obehaglig, utan vi vill förmedla att skogen i sig är ofarlig om man behandlar den med respekt.

Hur tänkte ni kring det sista avsnittet? 

– Vi visste vart vi var på väg från början. Vi har en kompakt plotline – vissa trådar ville vi avsluta så att publiken kan få frid och vissa är med flit lämnade öppna. Vi vill inte redovisa allt, det blir ointressant. Fantasin måste få spekulera och vi vill att människor ska diskutera även efter det sista avsnittet. De som har sett det sista avsnittet har blivit väldigt emotionellt berörda.

Kommer det bli en säsong 2? 

– Vi har presenterat det för SVT och det finns ett allt större internationellt intresse för en säsong 2. Vi har en rad av möten framför oss nu, men det tar ett år att skriva och ett år att filma. Att producera 10 timmar drama är komplext, men jag tycker att vi har hittat en formel. Vi hintar om grejer, avslöjer lite grann samtidigt som vi väcker nya frågor. Vi kastar inte bara in en massa skumma scener utan anleding, för då skulle folk tröttna.

Kan du svara på frågor som om andra säsongen kommer att utspela sig i Silverhöjd?

– Nej, det är alldeles för tidigt att svara på. Vi vill inte stressa och gå på en andra säsong för fort, vi har byggt ett fint universum – det vill vi inte slänga bort.

Erik Lejdelin

* * *

Annons

Läs mer!

Ulf Lundell ryter ifrån om att laxen äter pellets: ”Jag levde på hundmat”

27 gånger Zlatans kompis tagit hipsterlooken till en helt ny nivå

11 ondingar från barnprogram som fortfarande ger oss kalla kårar

Annons

Dela (312)
Tweeta

Annons


Laddar