Maxa mobilbilderna med Rheborg

cafevik  |  Publicerad 2014-02-01 09:05  |  Lästid: 2 minuter

Komiker, skådespelare, manusförfattare – och fotograf. Johan Rheborg, aktuell med en egen utställning på Fotografiska i Stockholm, listar fem sätt att maxa dina mobilbilder.

* * *

1. LOKALISERA LJUSET

– Kameran i en telefon blir bättre om man har mycket ljus. Mobilkameran tenderar att dra upp ljuskänsligheten så bilden blir väldigt grynig om ljusförhållandet är dåligt. Det handlar om att hitta vart ljuskällan är, och det spelar egentligen ingen roll om man har en mobilkamera eller en mastodontkamera. Fönsterljus är ett bra trick som jag själv använt mig av väldigt mycket.

2. VÄSSA FUNKTIONERNA

– Det är bra att skaffa en app där man kan låsa bländaren på kameran till ett visst värde så inte bilden blir utfrätt, alltså helt vit. Se till att hitta verktygen så du kan påverka det du vill göra med kameran. Använd också rutnätet i bilden och undvik att placera objektet i mitten av kompositionen. Tänk på det gyllene snittet (dela upp bilden i nio lika stora rutor och placera därefter objektet där linjerna möts – reds anm), det är en enkel regel.

3. VIDGA VYERNA

– En iPhone, exempelvis, är helt fantastisk i sin panoramafunktion. Bilderna jag har tagit med den funktionen har blivit helt fantastiska. Jag tog en på scenen i Badjävlar i somras med Fredrik Lindström i ena hörnet och så hela publiken och så avslutas det med en lampa. Den blev jävligt bra alltså. Sen när man går in och tittar på bilden ser man ju att den inte kanske håller för en vägg, men som bild är den jättehäftig. Fredrik ser så glad ut i hörnan, haha.

I utställningen Backstage har Johan Rheborg fotograferat sina kollegor på inspelningar och föreställningar.  Här Mia Skäringer och Felix Herngren i Solsidan.

* * *

4. TÖM TELEFONEN OFTA

– Det bästa med telefonen är att man alltid har den med sig. Det är A och O för foto – att ha en kamera. Jag tar mycket bilder med min telefon, men de blir tyvärr ofta kvar där bara – och det är dumt för de går ju sönder så lätt. Eller så byter man telefon och glömmer bort bilderna. Så se till att spara ner dem.

5. ANVÄND BAKGRUNDEN

Titta på vad som händer bakom personerna i bilden. Det händer ofta att någon har en lyktstolpe som sticker upp ur huvudet och då är det bara att slänga. Så försök att utnyttja bakgrunden i stället, jag tänker mycket på det. I mina bilder är personer och föremål i bakgrunden alltid där av en anledning.

David André

Utställningen Backstage – 82 verk på några av våra mest folkkära personligheter visas på Fotografiska till den 9 mars.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:54