Så blir du mästare på att röka kött på grillen

Snart är det dags för grillpremiär och har du inte provat att röka kött på grillen tycker vi att det är dags att börja.

Rebecca Wictor  |  Publicerad 2018-04-10 12:56  |  Lästid: 2 minuter

Nu drar snart dags grillsäsongen igång. Och vem gillar inte en välgrillad köttbit? Gärna med rökiga toner. Det behöver inte vara svårt att röka sitt eget kött och servera sina gäster mat i klass med Holy Smokes berömda flankstek.

Mats Green på Lilla Rökeriet har delat med sig av sina bästa tips på hur du lyckas med att röka ditt kött i sommar.

1. Vänta till glödbädden i kolgrillen är perfekt. Då lägger du på ett par deciliter rökflis i kanten och väntar tills det utvecklas en fin, vit rök.

2. Grilla sedan köttet indirekt, det vill säga – lägg köttet i kanten, ovanför rökflisen och inte direkt över grillkolen.

3. Se till att det är bra lufttillförsel i grillen så att värmen sprider sig jämt. Om du vill ha mycket röksmak på ditt kött – testa att blötlägga träflisen i en halvtimme innan du börjar grilla, då blir röken tjockare.

4. Har du gasgrill? Då kanske röksmaken ger ännu mer effekt. Du behöver dock använda en röklåda eller en röktub till fliset och se till så att det ryker innan du börjar grilla köttet.

Mats Green rekommenderar träfliset Trapiche Smoak Wood som är smaksatt med rödvin och som överförs till köttet som röks.

Bonustips: Glöm inte ta vara på saften från köttet. Det kan bli basen i en riktigt god sås att servera till köttet. Häll över i din bearnaisesås eller blanda ut med hackade färska kryddor och lite citronsaft.

Här hittar du säsongens godaste grillviner!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-04-10 13:18