Hoppa till innehåll

Så lyckas du med marinaden till grillade köttet i sommar – 5 tips

Nina Nyström

Här är bästa tipsen för att lyckas med marinaden till det grillade köttet i sommar.

Glöden blev perfekt (halleluja!) och du tog köttet i precis rätt tid. Ölen är kall, tillbehören är väl genomtänkta och solen skiner.

Men köttet smakar ju ingenting? Vad är det som blev fel med marinaden? Kan det vara någon av de här klassiska missarna?

Så fixar du perfekta marinaden till grillade köttet

1. Du har inte tillräckligt med smak

Det är synd att lägga tid på att fixa egen marinad om du inte ger den lite kärlek. Satsa på bra råvaror, rosta kryddorna, mortla de färska örterna och krossa vitlöken så lyfter du smakerna flera snäpp.

2. Du har för mycket smak

Det är också fullt möjligt att ösa på med lite för mycket smak. För många olika eller kraftiga smaker tar ut varandra och slutresultatet blir inte gott. Håll dig till smaker som matchar varandra och det du marinerar, med möjligen EN spännande avstickare. En klassisk grund för en lyckad marinad är att förutom fett, salt och smaksättare även inkludera lite syra och lite sötma.

3. Du väntar inte tillräckligt länge

Köttet behöver en stund för att hinna ta till sig smakerna och maximera effekten av marinaden. Trettio minuter är ett minimum, men gärna längre om du har möjlighet. Glöm bara inte att ta fram köttet i tid.

8 marinader till grillat

4. Det är för salt

Salt är självklart en viktig ingrediens i din marinad och hjälper till att möra köttet. Men var försiktig så att det inte blir för mycket. Salta hellre i efterhand eller låt dina gäster salta själva.

5. Du har för lite marinad

Snåla inte! Det är bättre att göra en rejäl sats så att allt kött täcks av marinad och kan ta till sig av smakerna och effekten av marineringen. Glöm inte att torka bort överflödig marinad innan du grillar så att det inte droppar ner på glöden och börjar brinna.

Fler tips för en lyckad sommar vid grillen!

Sommarens 10 grymmaste grillviner – från box till lyx

Så gör du eget whiskysmör – perfekt till en grillad köttbit

Så blir du mästare på att röka kött på grillen

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.