Annons
Annons

6 artister som akut behövs i Så mycket bättre

Efter sex säsonger av ”Så mycket bättre” börjar det bli ont som svenska artister som gör det värt att se programmet. Men frukta ej: Vi har hittat 6 artister som skulle blåsa liv i formatet – och ta det i en helt ny riktning.


”Så mycket bättre” har blivit en fabrik för P3-ettor, familjemys och re-brandade karriärer.

Det brukar alltid vara väldans trevligt.

Men i årets säsong fick vi dessutom se en skymt av dålig stämning mellan artister, när Andreas Kleerup påpekade att Lisa Nilsson sjöng fel text i ”Thank God for sending demons” – och sen började göra chins.

Annons

Tv-guld tyckte vi, och hoppas på fler såna ögonblick i säsong 7, där vi helst av allt vill möta:

1. Björn Ranelid

sa-mycket-battre-bjorn-ranelid

Det roliga med Björn Ranelid är att han garanterat skulle ställa upp om han fick frågan. ”Mina texterrr ärr lika talrrrika som grrästråna på en sommarrräng,” skulle han säga, och sen skulle vi få se sex tolkningar av hans mellobidrag ”Mirakel”.

Björns dag i korthet:

Ingen får någon frukost innan högläsningen av den 526-sidiga romanen ”Förbjuden frukt från ett fruset träd” av Björn Ranelid är klar.

”Mina orrrd är närring för själen, den näring som ger evigt liv,” motiverar Björn sitt val av aktivitet.

Middagen blir ett enda långt försvarstal där Björn kränker alla som han menar har kränkt honom.

Efter att programmet sänts talar Ranelid ut i Expressen, om hur TV4 gett en förljugen bild av honom: ”Det sades mycket merrr underr den middagen än vad som visades i tv.”

 

2. Nordpolen

sa-mycket-battre-nordpolen

Indieprinsen Pelle Hellström, alias Nordpolen, är Sveriges mest icke-mediala människa. Det hade varit underbart att se de andra artisterna ställa frågor som ”den här låten har jag förstått betyder mycket för dig” och mötas av ett ”mnjaeh, men det är sånt där inte jag pratar om” i en tvåtimmarsversion av Nordpolens legendariska TV4-intervju från 2012.

Nordpolens dag i korthet: 

Pelle ger ett yrvaket intryck när han kliver ner i köket, där alla redan väntar. Han går rätt förbi dem, verkar inte se, och häller upp ett glas vatten, sätter sig på en stol. Dricker i tysthet. En klunk. En till. Ett väggur tickar.

– Jaha, Pelle, vad ska vi göra i dag? undrar någon försiktigt.

Pelle rynkar pannan.

– Det får väl ni… eh… bestämma… vad ni vill göra.

– Ok, och vad blir det för mat?

– Jag vet inte. Nåt lätt. Kanske?

Det är det tydligaste beskedet han ger på hela dagen.

 

3. Pernilla Wahlgren

sa-mycket-battre-pernilla-wahlgren

Kan inte motstå frestelsen att droppa ner den evigt klämkäcka Pernilla Wahlgren i denna pöl av hyperpotentiell dålig stämning. För att se vad som händer, liksom. Enligt ”Så mycket bättres” regler lär hon även få tillgodoräkna sig varje musikallåt hon någonsin sjungit – alltså varje musikkallåt som någonsin framförts på svenska.

Pernillas dag i korthet:

Knappt hinner solen gå upp över Gotland förrän Pernillas röst kvittrar genom huset. ”The hiiills are aliiiive, with the sound of muuusiiiic!” Klädd som Judy Garland, med ett leende som aldrig lämnar läpparna, leder hon sedan deltagarna genom en dag full av charader, tacos, kuddfort och klapplekar.

Under middagen berättar hon om sin skilsmässa i en sång – ”det blir lättare så” – och oavsett kvaliteten på de andras tolkningar tindrar hon med något saligt i blicken, när hon säger ”Tack! Tack för den här presenten, verkligen”.

 

4. Camilla Henemark

sa-mycket-battre-camilla-henemark

Än har inte TV4 tömt ut den guldgruva av kvällstidningsrubriker som är Camilla Henemark. Hon säger vad hon tycker, har levt ett fascinerande liv – och skulle tolka varje låt genom att poppa igång originallåten på CD och mima.

Camillas dag i korthet:

Alla deltagare får sy extravaganta scenkläder med Camillas vän, designern Camilla Thulin, medan La Camilla själv är någon helt annanstans.

 

5. Yngwie Malmsteen

sa-mycket-battre-yngwie

Yngwie Malmsteens gamla sångare Michael Vescera har kallat honom en ”expert på att bränna broar och göra folk förbannade”.

Det spelar ingen roll om vi inte får se ett ”you’ve released the fucking fury”-utbrott, bara att känna stämningen kring matbordet när Yngwie tolkar varje låt som sju minuter ogenerad gitarronani – utan sång – med motivationen ”det var så dåligt innan” vore priceless.

Yngwies dag i korthet: 

Gitarr.

 

6. Feven

sa-mycket-battre-feven

Varje säsong behöver en hiphoppare, och pionjären Feven sade så sent som 2014 att hon jobbar på nytt material. ”Så mycket bättre” vore ett perfekt tillfälle att göra comeback.

Fevens dag i korthet:

Självklart ska alla skriva hiphoptexter utifrån De tio budorden. Efter middagen, där Pernilla Wahlgren river av en svängig ”Bränn Behån”, blir Feven så till sig att hon glömmer bort att tacka Pernilla och i stället tackar Gud, sin mamma, sina peoples yo – och alla sina vänner, man – i en kopia av hennes tacktal på Grammisgalan.

Här var det tänkt att typ Kristina Lugn skulle knipa plats nummer sju, bara för att se vad som skulle hända mellan henne och Björn Ranelid – men vi lämnar den platsen öppen för förslag. Vem skulle du helst se?

Vill du se mer sånt här? Följ Café på Facebook så missar du inget!

Annons

Dela (112)
TweetaLaddar