Annons
Annons

Så ska du äta för att somna snabbare

Ligger du och stirrar upp i taket om kvällarna? Då kan det vara läge att se över din kost. Rätt mat under dagen kan nämligen få dig att somna dubbelt så snabbt.

Malin Karlberg

Du har säkert hört de klassiska råden för att sova bättre – som att undvika kaffe, skippa träningen sent på kvällen och stänga av TV:n en timme innan du går och lägger dig. Men ny forskning från American Academy of Sleep Medicine pekar på att din kost också kan spela en betydelsefull roll för dina sömnvanor.

Annons

Studien visar att det går nästan dubbelt så snabbt att somna om kvällarna (i genomsnitt 17 minuter istället för en halvtimme) om vi äter mat rik på fibrer och protein, med ett lågt innehåll av mättat fett.

Personer som äter mycket mättat fett, socker och andra snabba kolhydrater tar inte bara längre tid på sig att somna utan får också sämre återhämtning av sin sömn, eftersom de vaknar oftare under natten.

Läs även: Därför blir du trött av att snooza – så här ska du göra istället >

Kosten som sömnforskarna rekommenderar stämmer väl överens med Livsmedelsverkets rekommendationer – att vi ska äta mycket fullkorn, frukt och grönsaker samt magert protein, såsom fisk och baljväxter. Riktlinjerna avråder från att äta mycket vitt socker och mättat fett från bland annat smör och rött kött.

Annons

Dela (21)
Tweeta

Annons


Laddar