Annons

Därför blir du trött av att snooza

Är du en av oss som snoozar minst fem gånger varje morgon – och känner dig helt ur form när du väl pallrar dig upp? Forskare förklarar varför du bör stiga upp direkt när klockan ringer.

Mikaela Råberg

alltid trott pa morgonen

Även om det känns som en bra idé att trycka på snooze-knappen upprepade gånger varje morgon har du allt att vinna på att gå upp första gången alarmet ljuder.

– När du går upp samma tid varje dag, säg till exempel klockan 6, utvecklar hjärnan ett särskilt väckningsschema. På så sätt väcks kroppen automatiskt genom att hjärnan frigör högre halter av hormon, som dopamin, och höjer kroppstemperaturen. Det gör att du känner dig mer alert och utvilad när det är dags att vakna, säger Christopher Winter, läkare och sömnrådgivare till Men’s Health.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Om du däremot vaknar för att sedan somna om igen sätts det naturliga väckningsschemat helt ur spel och hjärnan blir förvirrad. Den vet helt enkelt inte om den ska förbereda din kropp på att vakna eller på att sova vidare.

Som ett resultat av detta slutar det oftast med att du är ännu tröttare när du till slut tar dig ur din djupsömn.

– Det är ungefär som att vara jetlaggad. Du vaknar och känner dig groggy, kanske har en lätt huvudvärk, mår lite illa och känner dig håglös. Allt du vill är att ligga kvar, fortsätter Winter.

För att undvika att känna så rekommenderar Winter att du står emot frestelsen att somna om efter att väckarklockan ringt. Är det helt omöjligt är hans tips att stänga av snooze och ställa in ett nytt alarm 20 minuter senare.

– Om du somnar om inom den tidsramen är det inte lika sannolikt att du når djupsömn.

Har du däremot försovit dig och behöver komma igång snabbt är starkt ljus det bästa sättet.

– Gå bort från ditt mörka sovrum och tänd lampor. Ljuset gör att din kropp tvingas vakna.

Mer läsning om sömn från Café:

8 negativa saker som händer i kroppen när du sover för lite >

11 otippade anledningar till att du alltid är trött >

Annons

Dela (1.13k)
Tweeta

Annons


Laddar