Så skakar du en perfekt Margarita hemma

Drinken Margarita

Tips ett: Använd alltid en riktigt bra tequila.

Joakim Almén  |  Publicerad 2023-02-22 13:31  |  Lästid: 2 minuter

Trött på semlor generellt och olika förslag på semmeldrinkar specifikt? Tänkte väl det.

Idag, onsdag 22 februari, infaller internationella Margaritadagen. Och även om de går alldeles utmärkt att avfärda alla hittepådagar av kapitalistisk karaktär som juste hittepå så är det ändå skönt att lägga geléhjärtan och semlor bakom oss och rikta uppmärksamheten mot en tidlös klassiker.

Det finns många berättelser kring hur drinken Margarita uppstod. Den mest vedertagna historien utspelar sig 1948, då societetskvinnan Margaret ”Margarita” Sames bestämde sig för att testa en ny drink under en av sina festbjudningar i Acapulco i Mexiko. Med tequilan i ena handen och Cointreau i den andra hittade hon tillsammans med lime en perfekt balans. Resten är, som det heter, historia.

Drinken kom med tiden att bli känd som "Margarita” och i år firar den klassiska drinken alltså 75 år.

Tipsen: Så gör du en perfekt Margarita hemma

  1. Skaka din Margarita med rikligt med is. På så sätt vattnar du ur drinken, släpper in rätt mängd luft och kyler ner den – vilket ger ett perfekt resultat i smak.
  2. Om du inte har en shaker hemma så använd en syltburk, termos eller något annat passande att skaka drinken i. Drinken behöver skakas och du kommer inte att få samma goda resultat genom att röra om i drinken.
  3. Använd flingsalt och inte bordssalt när du ska saltkanta ett coupettglas inför att du silar upp drinken. Flingsaltet hjälper dig förhöja den naturliga sötman i drinken och balanserar de sura smakerna.
  4. För bästa möjliga resultat ska du se till att använda ingredienser av hög kvalitet när du skakar din cocktail. Använd färsklime i stället för limesaft och en riktigt bra tequila, helst med 100% agave.
  5. Ska du blanda fler Margaritas är det fördelaktigt för både din tid och drinkens kvalitet att du istället blandar en kanna med Margarita, använder rikligt med is och rör sedan om för att vattna ur den något.

Så blandar du en klassisk Margarita

Du behöver:

2 cl Cointreau
4 cl tequila
2 cl limejuice
½ cl sockerlag (öka mängden efter smak)
Flingsalt

Gör så här:

  1. Mät upp Cointreau, tequila och limejuice i en shaker med is. Skaka väl.
  2. Fukta glasets kant med lime och doppa i salt.
  3. Sila upp i glaset och njut!
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-22 13:32