Kipchoge-fart – så snabbt är ett maraton under 2 timmar

Kipchoge springer maraton.

I helgen blev Eliud Kipchoge den första människan i världen att ta sig under drömgränsen 2 timmar i ett maraton. Prestationen blir än mer imponerande när farten demonstreras på ett löpband.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-10-14 15:03  |  Lästid: < 1 minut

Kenyanen Eliud Kipchoge har dominerat maratonlöpningen sen han sadlade om från friidrottens löparbanor till maraton 2013. Under de senaste åren har mycket handlat om Kipchoges jakt på att springa under den närmast ouppnåeliga, magiska, drömgränsen på 2 timmar i ett maratonlopp.

I helgen hände det slutligen. I ett skräddarsytt maraton i Wien med hela 41 inhyrda farthållare, så kallade harar, sprang Kipchoge under 2 timmar när han korsade mållinjen på tiden 1.59.40. Rekordtiden räknas dock inte som ett officiellt världsrekord då tävlingen inte var godkänd av det internationella friidrottsförbundet. Världsrekord eller inte, prestationen förblir otrolig – närmast omänsklig. Och än mer imponerande blir den när Kipchoges fart demonstreras av hobbylöpare på ett löpband. Men först, Eliud Kipchoge rekord i hårda siffror.

Kipchoches medelhastighet i loppet var 21,1 km/h, vilket är nästan hälften så snabbt som Usian Bolts toppfart när han satte världsrekord på 100 meter. Ett tempo som alltså Kipchoge höll i 42 195 meter. Kilometer-splitsen för Kipchoge under loppet var 2:48 till 2:52.

Eliud Kipchoge firar att han sprungit under två timmar i ett maraton.

Imponerande, hårda, siffror. Men hur snabbt är det egentligen? Om du inte vill prova själv på ett löpband och kolla hur länge du orkar hålla ett 2:50-tempo har youtubern Mike Boyd gjort det med all önskvärd trötthetstydlighet i klippet nedan. Kolla från 3.00 för att se hur snabbt Kipchoge egentligen sprang – i 42 195 meter. Galet.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-10-14 16:08