Sex högtalare för dig som vill streama musik i hela hemmet

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-10-03 09:54  |  Lästid: 3 minuter
lg_musicflow_h7

Sonos är klart ledande inom multiroom-högtalare men utmanas i höst av de största elektronikdrakarna, som alla vill fylla ditt hem med strömmande musik och högtalare i varje rum. Variationen i pris, finesser och inte minst design är stor – men är verkligen någon av utmanarna ett seriöst hot? Cafés Mats Rydström går igenom utbudet.

* * *

Sonos Play:1

sonos_play1

Sonos var först med högtalare som ansluts till hemnätverket för att streama musik från Spotify, Deezer och de andra tjänsterna, eller ditt musikbibliotek på datorn och andra hårddiskar. Antingen med samma musik i alla rum, eller olika högtalare separat, vilket enkelt styrs med en smartphone-app.

Sonos har ingen ny högtalarmodell (läs Cafés test av Sonos Play:1 från förra hösten) men dess programvara förbättras ständigt. Nu räcker det att köpa en Play:1-högtalare för 1 800 kr och ansluta direkt till nätverket, medan det tidigare krävdes ett tillbehör för en femhundring.

Dessutom har Sonos inte bara appar till iOS och Android, för att styra högtalarna, utan också program till både Mac och Windows – vilket nykomlingarna tyvärr saknar ännu.

* * *

LG Music Flow

lg_musicflow
LG:s splitternya serie innehåller tre högtalare (och en soundbar att placera vid tv:n). Minsta modellen H3 är jämförbar med Sonos Play:1 och kostar 1 700 kr, medan H5 och H7 går på 2 300 respektive 3 300 kr. Ganska snarlikt Sonos modellprogram.

Music Flow-högtalarna klarar mycket högupplöst digitalt ljud, ända upp till 24 bitar med 192 kHz – alltså långt bättre än cd-kvalitet. Detta kommer att bli vanligare i framtiden, men ännu finns inte så stort utbud av sådan musik.

* * *

Panasonic All

panasonic_allplay

Panasonic använder Spotify Connect för sin multiroom-lösning, som innebär att högtalaren hämtar musiken direkt från Spotify och bara styrs via telefonen, vilket gör att samtal och andra störande ljud inte avbryter musiken.

Fyrkantigt rörformade All3 med 40 watts effekt kostar 3 000 kr och större, plattare All8 kostar 3 800 kr, har dubbla effekten samt en subwoofer för mer bastryck.

Med nätverksbryggan All1C (2 500 kr) kan du ansluta din befintliga stereo till systemet. Det kan tyckas dyrt, men denna innehåller även en högkvalitativ digital/analog-omvandlare från Burr Brown för att ljudet som skickas in i din gamla stereo ska låta så bra som möjligt.

* * *

Samsung M3

samsung_m3

Samsung släppte redan tidigare i år de större, relativt prisvärda högtalarna M7 och M5. Nu kommer minstingen M3 som kan jämföra sig med Sonos Play:1 i pris och storlek. Den udda formen gör dock att den såväl kan placeras liggande och stående.

* * *

Denon Heos

denon_heos

Denons konkurrensfördel skulle kunna vara deras renommé som tillverkare av lite bättre och dyrare hifi-anläggningar, och deras priser är avsevärt högre än konkurrenternas.

Minsta modellen, Heos 3 kostar 2 650 kr medan Heos 5 (uppe till höger) går på 3 500 kr och Heos 7 (till vänster) hela 5 300 kr. Vill du koppla in din befintliga stereoanläggning som del i systemet krävs tillbehöret Link för 3 000 kronor.

* * *

Harman Kardon Omni

harman_kardon_omni

Harman Kardons system klarar också mer högkvalitativt ljud (upp till 24 bitar med 96 kHz), och finns i två storlekar. Runda Omni 10 för 1 800 kr är inte mycket större än en handfull, medan mer kraftfulla Omni 20 kostar 2 600 kr.

Övriga högtalare finns i butik sedan september, men dessa kommer först i mitten av oktober.

* * *

Som vanligt gäller rådet, för allt som har med ljud att göra, att provlyssna i butik. Vill du sedan spara ett par hundralappar beställer du på nätet. Men vill du att det ska finnas kvar butiker att provlyssna i tänker du en gång till.

Mats Rydström

* * *

Läs också:

Stort mobiltest – så bra står sig iPhone 6 mot Android-jättarna

10 saker vi minns från Apple-eventet – från bäst till sämst

Recension: Trådlösa tangentbordet som funkar till alla dina bärbara prylar – samtidigt

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:45