Ska Zlatan spela VM? Axén och Ekwall reder ut

Zlatan till VM-debatten kan tjatas sönder tills Janne Andersson tar ut truppen i maj. Café har pratat med Alexander Axén och Patrick Ekwall som står på olika sidor i debatten och försökt bena ut varför eller varför inte Zlatan ska till VM.

Mikael Holm  |  Publicerad 2018-04-05 09:32  |  Lästid: 3 minuter

Alexander Axén

Tidigare fotbollstränare, nu expert hos Cmore. Har kallat diskussionen om Zlatans vara eller icke vara patetisk i TV4:s studio under Sveriges match mot Rumänien. Tycker att det är självklart att Zlatan ska vara med i VM.

Varför ska Zlatan vara med i landslagstruppen när den presenteras 15 maj?

– För att han är vår klart bästa forward.

Vad talar mest emot Zlatan – den svenska jantelagen eller Zlatan själv?

– Om han är i tillräckligt bra form eller tillräckligt laddad, om förbundskapten Janne Andersson vill eller inte vill ta ut honom, eller om Janne vill bygga laget runt honom eller inte, är jag inte ett dugg intresserad av att diskutera. Det jag undrar mer är hur kan det vara så att nästan 50 procent av den svenska befolkningen som gillar fotboll inte vill ha med honom.

Konkretisera: tre positiva saker med Zlatan i VM-truppen?

– Han är tillräckligt bra för att vara med. Han gör mål och bidrar med massor av kvalitet och gör att motståndare måste ändra sin taktik.

– Han är en vinnare. Han har vunnit ligan utomlands alla förutom tre år som proffs.

– Han är en lagspelare. Att säga att han inte är en lagspelare går för mig inte att förstå när man har vunnit så mycket som han gjort. Då skulle han alltså inte ha varit en lagspelare, men ändå vunnit så mycket i en lagsport helt ensam, det är ju jättekonstigt.

Om ensamseglaren Zlatan tas ut, kommer han kunna rätta in sig i Jannes väloljade folkhemsfärja?

– Det är det enda alternativet om han ska vara med. Det är att han och Janne kommer överens, något annat alternativ finns inte.

På en tiogradig skala: hur trött är du på Zlatan-debatten? 

– Jag har ju själv bidragit till det här, men jag är framförallt ledsen över att vi inte kan vara stolta över att ha en sån här världsstjärna som har gjort mest mål i landslaget genom tiderna. Att han fortfarande inte har fått den kredden av halva svenska folket. Det är det som stör mig. Det är det som irriterar mig. Inte så mycket frågorna, för det är en självklarhet.

Patrick Ekwall 

Rutinerad sportjournalist som jobbar för Discovery Networks Sweden. Förklarade i en krönika för Expressen väldigt tydligt varför Zlatan inte borde vara med i Sveriges VM-trupp.

Varför ska Zlatan inte vara med i landslagstruppen när den presenteras 15 maj?

– För att den fotbollsfilosofi som byggt det framgångsrika lag som tog oss till VM för första gången på tolv år inte fungerar vare sig för laget – eller för Zlatan. Det är en dålig kombination. Ska Zlatan vara med får vi göra en Hamrén (eller en Inter, Milan, PSG) och bygga laget kring Zlatan. Det är då han fungerar som bäst (se Barcelona, se slutet i Man U). Jag tror inte vi vill ha det. Och det finns inget utrymme för både och.

Varför inte?

– De som tror att Zlatan kan fasas in i den fotboll som Janne Anderssons landslag spelar vet uppenbarligen inte hur Zlatan fungerar. Än mindre hur Janne Andersson jobbar. Och de som glömmer snabbt blir som barn och tror att Ibrahimovic på egen hand kan vända upp och ned på det här svenska landslaget i ett mästerskap på egen hand, som om det varit så förut.

Vad talar mest emot Zlatan – den svenska jantelagen eller Zlatan själv?

– I sådana fall: Janne-laget. Och frågan är betydligt mer komplicerad än så.

Konkretisera: tre negativa saker med Zlatan i VM-truppen?

– Laget blir sämre av jaget.

– Emil Forsberg får inte ta frisparkarna.

– Lasse Richt tvingas bli personlig dadda igen.

Om ensamseglaren Zlatan tas ut, kommer han kunna rätta in sig i Jannes väloljade folkhemsfärja?

– Nej. Det förstår vem som helst.

På en tiogradig skala: hur trött är du på Zlatan-debatten? 

– Så länge jag slipper höra en enda jämförelse med lejon så är det en 5:a. Annars en 10:a.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar