Skoexperten: Här är de vanligaste misstagen folk gör med sina skor

cafevik  |  Publicerad 2015-03-19 15:19  |  Lästid: 2 minuter
sko-tips-start

Låter du dina dojor förfalla – utan att du själv tänker på det? Vi bad Gabriel Öberg Bustad, butikschef på Skoaktiebolaget, att komma med sina bästa skötseltips. – Det är viktigt att sköta om sina skor, inte bara för att de ska se bra ut, utan för att de också ska må bra.

Här är de vanligaste felen folk gör med sina skor.

* * *

Ha samma skor hela tiden

– Har du skor i ett levande material, låt dem stå 24-48 timmar mellan att du använder dem. Lädret måste anpassa sig och hinna vila och återanpassa sig.

 

Förstöra formen

– När skorna används får lädret jobba, det påverkas av fotsvett och yttre miljö. Om du använder skoblock när du inte bär skorna rätas sulan ut och passformen blir stabilare. Köp ett skoblock i en bättre skobutik och se till att de fyller ut skon ordentligt. IKEA:s billiga block kan du undvika, för de fyller ingen funktion.

 

Låta dem vara smutsiga

– Borsta av skorna så fort du kommer innanför dörren. Det tar max 15 sekunder och betyder väldigt mycket för hållbarheten. Använd gärna en bra hästhårsborste för bättre resultat!

 

Torka ut dem

– En viktig grundregel är att smörja in skorna med ett tunnare lager kräm kanske en gång i månaden – istället för ett tjockt lager en gång i halvåret. Skorna hinner torka ut annars.

 

Blöta ner dem

– Om du råkar ut för en oväntad regnskur, undvik skoblock och fyll istället skorna med en massa tidningspapper. Borsta sen av dem och applicera lite kräm. Undvik element och skotorkar, de får bara dina skor att torka ut.

 

Jonatan Loxdal

* * *

Mer mode!

Proffsens bästa knep för att lyckas perfekt med kostymen

10 enkla knep som gör dig mycket snyggare i jeans – modechefen tipsar

14 superenkla tricks som får dina favoritkläder att bli som nya

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-03-19 17:01