Slaget om Slussen: Nya takrestaurangen Freyja ska bli årets bästa sommarhäng

Nya restaurangfen Freyja vid Slussen.

Stureplan fortsätter att invadera Södermalm. I mars öppnar Stureplansgruppens sin första restaurang på Södermalm, som lovar en aldrig tidigare skådad panoramautsikt över Stockholm.

Joakim Almén  |  Publicerad 2023-03-08 12:58  |  Lästid: 3 minuter

I höstas öppnade anrika Östermalmskrogen Riche sin Södermalmsfilial Riche Fenix på Götgatan. Fenix går inte att beskriva med annat ord än succé. För att ha chans på att få ett bord måste du hänga på låset vid öppning varje fredag och lördag.

Riche Fenix
Riche Fenix har blivit omåttligt populärt sedan öppningen under förra hösten.

Dessutom har Svenska Brasserier, som bland annat äger Östermalmskrogarna Riche, Brillo och Sturehof, köpt krogen The Hills som ligger mittemot Fenix på Götgatan. Och nu slängs nästa pinne in i brasan i det som är Östermalms pågående övertagande av Söder.

Den 14 mars öppnar Stureplansgruppen sin första restaurang på Södermalm när takrestaurangen Freyja slår upp dörrarna på Hornsgatan 18 intill Slussen.

Ambitionsnivån är skyhög. I ett helt nybyggt våningsplan på 1 100 kvadratmeter lovar man en ”aldrig tidigare skådad 360 graders panoramautsikt över Stockholm”.

Freyja har en matsal för runt 90 sittande matgäster och kommer att ha totalt fyra barer, varav två utomhus. Interiören är skapad av Gert Wingårdhs arkitekter och går i svala träslag, och vinrött.

Sin främsta usp sparar man dock till våren – i maj öppna nämligen takterrassen som har plats för drygt 400 bargäster. Och det är ingen pjåkig utsikt man lockar med. Från terrassen har du öppen och vid utsikt över Djurgården, Gamla Stan, Riddarfjärden och Södermalm.

Bakom Freyja, och ytterst ansvarig för menyn, står Michelinkocken Emma Shields som bland annat varit köksmästare på Restaurang Flickan.

Shields vision för Freyja är att återskapa känslan av att äta hos sin farmor som barn. Menyn, som avstamp i det klassiskt svenska men inte är blyg att låna influenser från hela världen, och matsalen ska dofta brynt smör och vara omhändertagande.

Till våren kommer det bland annat serveras rätter som kroppkaka med smörad nässelbuljong, rå kossa, sallad med ogräspesto och lammlägg för två.

Michelinkocken Emma Shields står bakom menyn på Freyja.

Barerna drivs av Jimmy Dymott, som mest är förknippad med Mariatorgetbaren Marie Laveau och som författare till boken Jimmy Dymott : Cocktails. Dryckesmässigt ska nutid blandas med nostalgi och drinkarna innehåller popkulturella referenser och lokala Söderblinkningar.

"Här finns inga strikta mixologer som bestämmer vad som är en bra cocktail, bara generösa, goda drinkar utan krusiduller. Vi vet att ni vill ha groggar, så vi kommer ge er bra groggar, utan stora isbitar. Och shots!”, säger Freyjas barchef Jimmy Dymott.

Det låter onekligen som att Freyja har förutsättningarna för att bli sommaren 2023 års bästa takterrasshäng.

Området kring Götgatsbacken och Slussen har, tack vare Svenska Brasserier och Stureplansgruppen satsningar, på kort tid seglat upp som en av Stockholms hetaste utelivsplatser. I höst rullar slaget om Slussen vidare när klassikern Gondolen återöppnar med Svenska Brasserier som ägare.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-08 13:07