Annons

Fixa fighterkroppen på 6 månader – världsmästarinnan berättar hur

Café har träffat världens bästa thaiboxare, Sofia Olofsson, som guidar dig till superformen.

Johan Forsberg
Fixa fighterkroppen på 6 månader – världsmästarinnan berättar hur

Som nykorad världsmästarinna och nominerad till Jerring-priset är Sofia Olofsson en av Sveriges främsta idrottare just nu. I och med att hon besegrade den ”ostoppbara” brittiskan Iman Barlow i galan Rumble of the King har hon uppnått i princip allt som går i hennes sport.

Annons

– Det låter lite klyschigt men det kändes helt fantastiskt att få försvara VM-titeln. Nu ska jag försöka ta bältet fast i viktklassen över. Många har tjatat på mig om att satsa på UFC, men jag är för kär i thaiboxningen för att byta, säger Sofia Olofsson.

Gilla Cafe.se på Facebook

Thaiboxning har blivit allt mer populärt i Sverige de senaste åren och åsikten om att det är en alltför våldsam sport har tvättats bort, mycket tack vare UFC:s framfart. Idag ser du människor från alla yrken och samhällsklasser gå till gymet för att sparka och slå sig till drömformen. Och det är en effektiv träningsform.

– Under ett thaiboxningspass får du ut mycket mer än om du tränar på ett vanligt gym eller om du går ut och springer. Då tränar du antingen specifika muskler eller så jobbar du bara på flåset. Här får du kondition och styrka under samma träningspass, vilket gör den här träningsformen mycket mer effektiv.

Med vardagar fyllda med heltidsjobb eller -plugg, familj, vänner och aktiviteter kan det ibland vara svårt att hitta tiden till att träna. Men Sofia Olofsson tycker att det är en dålig ursäkt och menar att du alltid kan hitta en lucka i ditt dagliga schema.

– Du kan alltid kliva upp lite tidigare på morgonen, sticka iväg på lunchen eller hitta en tid senare på kvällen. Du kanske inte hinner en timme, men en halvtimme i alla fall. Då kör man slut på sig själv på den halvtimman istället. Hittar man en träningsform man tycker är kul så är det mycket lättare att motivera sig till att träna mer.

Har du något tips för att äta nyttigt förutom den tröttsamma kyckling- och broccolidieten?

– Om du tränar på så här så går det alldeles utmärkt att äta vanlig mat. Sen behöver du inte vråla sig tre middagsportioner varje kväll, men vanlig svensk husmanskost funkar utmärkt. Det är viktigt att man äter för att må bra. Ska du kunna prestera under såna här tuffa pass så måste du äta riktig mat. Jag tror inte riktigt på det här med att skippa kolhydrater helt, det gör ju vi thaiboxare innan vi ska gå på match för att banta ner oss, men det är inte hållbart att leva utan kolhydrater under en längre period, för då slutar det med att man vräker i sig mat istället.

Kan man ta några öl utan att det förstör träningen alldeles för mycket?

– Det klart att du kan ta dig en öl till maten om du känner för det, men du behöver inte hälla i dig 20 öl. Sen så tycker jag inte att man ska ha ett träningspass inplanerat dagen efter, det brukar inte vara så jättebra för kroppen. Se till att du har en vilodag dagen efter.

Har du något belöningssystem när det blir som jobbigast med träningen?

– Oftast unnar jag mig godis eller så jag går och handlar någon pryl. Om man har en tung period så hjälper det ofta att handla nya träningskläder. På något sätt blir träningen lite lättare om man har nya träningskläder på sig.

Hur ska man jobba mentalt för att bli världsmästare?

– Det handlar om att lära sig att aldrig ge upp, vilket kan vara jävligt svårt när det tar emot. Men jag tror att man måste kunna se slutmålet, att det kommer vara värt allt kämpande. Det är ungefär som när jag ska träna inför match. Det är inte så himla kul månaderna innan när jag tränar varje morgon och kväll, ,men i slutändan blir det ju värt det om du sedan står etta på prispallen. Samma sak gäller för att nå drömkroppen. Det kommer vara tungt under många tillfällen, men det kommer bli värt det i slutändan. Sätt upp delmål och att ta små steg i taget. Det är viktigt att vara här och nu och inte stirra sig blind på slutmålet.

Här kan du ta del av träningsprogrammet som ger dig fighterkroppen på 6 månader

Annons

Dela (191)
Tweeta

Annons


Laddar