Annons

4 hållbara solglasögon som gör en insats för miljön

Miljö och medmänsklighet i fokus hos AntonFrans, Carl Oaks, Karün och Raw wood shades.

Olle Arnell
Foto: Karün
4 hållbara solglasögon som gör en insats för miljön

I och med våren och sommarens intåg är vi många som behöver köpa oss ett par nya solglasögon. Men det krävs att man gör ett urval för att navigera i det breda utbudet, exempelvis genom att utgå från en viss modell man passar i, leta på den prisnivå man vill hålla sig på – eller varför inte välja solglasögon som samtidigt ger en ett bättre samvete.

Annons

Det sistnämnda är något som flera aktörer har anammat på olika sätt. Här är fyra alternativ för dig som både vill skydda dig mot solen och samtidigt bidra till en, jo faktiskt, bättre värld.

AntonFrans

Medvetenhet är ledordet för det svenska solglasögonmärket AntonFrans som startade i maj 2016. Man erbjuder tre olika modeller av solglasögon – Medweten, Alska och Hjarta.

Gilla Cafe.se på Facebook

När du köper ett par solglasögon från märket är 300 kronor av priset öronmärkta som donation till en välgörenhetsorganisation som du själv väljer. Exempel på organisationer som går att välja mellan är Barncancerfonden, SOS Barnbyar och Mustaschkampen. Målet är att ha donerat 1, 5 miljon under 2016/2017.

– Kvalitetsmässigt är vi på samma nivå eller bättre som de välkända varumärkena där du i princip betalar extra för känslan av att bära deras glasögon. Vår vision är att erbjuda en annan känsla – att ge tillbaka till organisationer och på det sättet göra skillnad. AntonFrans adderar medvetenhet till varumärket och köpet, säger Peter Antonsson, en av grundarna, till Café.

 

Läs mer om Anton & Frans och kolla in modellerna här.

 

Carl Oaks

Svenska Carl Oaks tillverkar solglasögon i återanvänt trä och metall. Vår- och sommarkollektionen 2017 heter Urban Nature Collection och tar avstamp i den svenska landsdsbygden. Modellerna heter Haparanda, Björsund, Kivik, Åre och Valborg.

Samtliga produkter är certifierade träprodukter och allt material under tillverkningsprocessen återanvänds. För varje produkt som säljs planteras ett träd som en del av Carl Oaks partnerskap i One Tree Planted Org.

Läs mer och se var du kan köpa solglasögon från Carl Oaks här.

Karün

År 2050 förutspår forskare att världens hav kommer att bestå av mer plast än fisk. Människans miljöpåverkan är något som Thomas Kimber, från Patagonien i Chile, vill göra något åt. Nu lanserar man The Ocean Collection i Sverige, världens första solglasögon tillverkade av 100 % återvunnet fisknät.

Med ambitionen att orsaka minsta möjliga påverkan på miljön tillverkas bågarna på Karüns glasögon av fiskenät som blivit kvarlämnade i havet, och av trä från träd som redan blåst omkull. Solglasögonen tillverkas i Italien och glasen tillverkas av Carl-Zeiss.

Klicka här för att läsa mer, se modellerna och köpa solglasögon från Karün.

 

Raw wood shades

Ludvika-baserade Rawwood shades gör solbrillor av trasiga gamla skateboards. Solglasögonen är 100 % handgjorda och görs främst efter Wayfarer-liknande design, men tillverkaren Michael Lerbrink är lyhörd för personliga designönskemål.

Skateboard-profiler som Greg Lutzka har uppmärksammat märket och medlemmarna i The Hives har tidigare gjort en rejäl beställning som säljs till förmån för välgörenhet här.

Kontakten med företaget sker via deras Instagramkonto.

Vill du titta närmare på Raw wood shades och kanske köpa ett par gör du det med fördel här.

 

Annons

Dela (47)
Tweeta

Annons


Laddar