Hoppa till innehåll

7 saker som händer med din kropp när du sover för lite

Malin Perlheden

Sover du ordentligt eller tummar du på sömntimmarna för att hinna med allt annat i livet?

De allra flesta av oss slarvar lite med sömnen i perioder, men att göra det under en längre period kan få otrevliga konsekvenser.

Sömnrekommendationerna ligger på 8 timmar per natt, men många klarar sig på betydligt färre. Om du mår bra av att sova bara 6 timmar per natt är det lagom för dig, men var uppmärksam på de här symptomen som kan vara tecken på att du får för lite sömn.

1. Siffrorna på vågen pekar uppåt

Viktuppgång i samband med sömnbrist är vanligt. Detta beror på att ämnet leptin, ett hormon som får oss att känna oss mätta, rubbas när vi sover för lite. Detta gör att det blir lättare att äta för mycket.

Utöver det, blir ämnesomsättningen sämre när vi inte får tillräckligt med sömn och vårt sug efter socker och fett större, eftersom produktion av hormonet ghrelin ökar.

2. Humöret svajar

Reagerar du starkare än vanligt på saker omkring dig – både positiva och negativa? Det kan vara ett tecken på att du borde sova mer.

3. Du har svårt att ta beslut

Om du sover för lite blir du inte bara trött, utan hjärnans förmåga att fungera optimalt försämras också. Detta gör det svårare för dig att fatta snabba beslut och du kan lätt känna dig velig och obeslutsam.

4. Synen är inte vad den borde

Okej, detta kan handla om att du kan behöva besöka en optiker för att utreda behov av glasögon också, men faktiskt är sömnbrist en vanlig orsak till att du inte ser ordentligt.

Alla som klippt med ögonen någon gång vet precis vad det handlar om, och det är helt enkelt för är att ögonmusklerna är trötta och får svårt att fokusera.

5. Hyn blir sämre

När vi sover reparerar huden sig själv så det ligger faktiskt något verkligt i det där med skönhetssömn – för lite sömn kan ge hudproblem som till exempel akne.

6. Du är snurrig

Glömmer du lätt eller har svårt att komma ihåg saker som du gjorde alldeles nyligen? Om du lider av sömnbrist kan det mycket väl vara en orsak.

7. Förkylningarna avlöser varandra

Det är inte bara vädrets fel om du känner dig lite förkyld och hängig. Att inte sova tillräckligt medför att immunförsvaret tar stryk och att din kropp blir mer mottaglig för infektioner.

Artikel först på Allas.se

Mer om sömn från Café!

Tricket som ska få dig att somna på en minut

Har du svårt att somna på kvällen? Här är 9 saker du bör undvika

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.