Hoppa till innehåll

Sonos släpper kompakt och (med Sonos-mått) rimligt prissatt ljudlimpa

Sonos Ray soundbar

Storleken har (inte) betydelse.

Låt oss börja med att konstatera följande: Sonos nya kompakta och, åtminstone med Sonos-mått mätt, prisvärda ljudlimpa Ray är inte för alla. Den saknar HDMI-ingång, stödjer inte väletablerade ljudformat som Dolby Atmos eller röststyrning och har sparsam stereoseparering.

Det den däremot kan erbjuda är riktigt bra ljud till ett rimligt pris. Vilket, för de flesta av oss, räcker rätt långt. Den slimmade soundbaren, som kommer i svart och vitt, mäter blygsamma 55 cm på bredden och gör sig bäst som komplement till en lite mindre tv.

De framåtriktade akustiska komponenterna gör att du enkelt får plats med högtalaren i en mediemöbel eller en hylla utan att ljudet störs av närliggande ytor och den diskreta designen gör att ljudlimpan smälter väl in i de flesta vardagsrum, såväl undangömd i möbel som upphängd på väggen.

Soundbaren är framtagen för att spela i tvåkanalig stereo, vilket har sina begränsningar. Vill du maxa bioljudet och komplettera med trådlösa surroundhögtalare så går det, i sann Sonos-anda, såklart lekande lätt när ekonomin väl tillåter.

Andra trumfkort är Sonos egenutvecklade funktion TruePlay som skräddarsyr ljudet efter rummets förutsättningar, talförstärkning som gör dialogen tydligare, nattläget som sänker volymen på högljudda effekter samt volymjustering via tv:ns egen fjärrkontroll. Självklart går det även att streama musik, poddar, radio och ljudböcker via wifi när tv:n är avstängd.

Är din plånbok lika tjock som dina hifi-krav är höga så rekommenderas en närmare titt på Sonos premiumsoundbar Arc. För oss andra är Ray en prispressad biljett rätt in i Sonos-universumet och ett rejält lyft för det burkiga tv-ljudet i vardagsrummet. Priset? Med Sonos-mått rimliga 3 399 kr.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.