Hoppa till innehåll

Stor guide: 5 system som ger dig trådlöst ljud i hela hemmet

Johan Hedberg

Skippa sladdarna! Det finns ett flertal grymma ljudsystem som är trådlösa. Vilket av dessa du väljer beror på plånbok men lika mycket på dina behov. 1. Sonos – för den riktiga musikälskaren Ett helintegrerat system där man inte behöver något annat än Sonosprylarna för att kunna köra trådlöst och synkat i flera rum – Sonos … Continued

Skippa sladdarna! Det finns ett flertal grymma ljudsystem som är trådlösa. Vilket av dessa du väljer beror på plånbok men lika mycket på dina behov.

1. Sonos – för den riktiga musikälskaren

Ett helintegrerat system där man inte behöver något annat än Sonosprylarna för att kunna köra trådlöst och synkat i flera rum – Sonos har Wimp och Spotify inbyggt, och du kan även köra olika låtar i olika rum. Man kan också använda dator, mobila enheter (både iOS och Android), hemmabioanläggning eller cd-spelare som ljudkälla. Styrs med fördel via fjärrkontrollsapp i smartphone eller surf­platta eller via pc/Mac.

Funkar fint med bara högtalare – då kopplar man en av dem till internet. Men man kan också använda en speciell nätverksbrygga: bra om man till exempel har internetroutern i ett skåp eller bara vill slippa dra ethernetkabel till en högtalare (hey, poängen är ju att de är trådlösa!).

Om ni är flera i hushållet med gemensamt Spotifykonto så kan detta inte användas samtidigt hemma med Sonos-systemet och med mobilen utanför hemmet.

Perfekt för: Musikdiggaren som oavsett lyssningsvanor – bara Spotify, eller varierat med cd-skivor, internetradio och från den gamla anläggningen – vill att allt ska funka med ett eller ett par enkla knapptryck.

Play:1, Play:3 och Play:5

Pris: 1 790–3 290 kr

Systemets tre vanliga högtalarmodeller, med olika storlek och kraft. Alla har inbyggda förstärkare och kan kopplas till internet och stereo – du kan alltså få hela Sonosupplevelsen med en enda komponent.

playett
sonosplaytva
sonos-playfem

* * *

Boost & Bridge

Pris: 980 kr/st

Efter senaste mjukvaruuppdateringen måste man inte längre koppla in Sonos Bridge till routern för att sätta upp det trådlösa systemet. Alla Sonos-komponenter kan nu kopplas direkt till wifi. Sonos har även lanserat Boost (uppföljaren till Bridge) för den som har skakigt nät och vill förbättra signalåtkomsten och slippa avbrott.

boost_bridge

* * *

Connect och Connect:Amp

Pris: Från 2 890 kr

Enheter som används för att koppla ihop systemet med redan befintliga högtalare, förstärkare, cd-spelare och hemma-bio-anläggningar, och inte minst få internet-radio, Spotify och datorns digitala musikbibliotek direkt tillgängligt i hemma-ljudanläggningen.

connect-connect-amp

* * *

Sonos Controller

Pris: Gratis

Fjärrkontroll i form av app, finns för både Android och iOS.

sonos-remote

* * *

Sub

Pris: 5 990 kr

Lättplacerad och lätt-installerad sub-bashögtalare – ställ var som helst, set-up med ett knapptryck.

sub

* * *

Playbar

Pris: 5 990 kr

En soundbar som placeras under tv-skärmen och funkar som både tv-högtalare och en integrerad del av Sonos-systemet.

playbar

* * *

2. Bang & Olufsen – för dig som har råd

Denna danska klassiker, som var hela 1900-talets proffsigaste lyxmärke för den designmedvetne karriäristen alternativt livs­njutaren, förföll kring millennieskiftet till något mossigt och framför allt extremt icke-prisvärt då varken tv-teknik eller design längre hängde med. Men högtalarljud har B&O alltid haft järnkoll på, och när så den nya, moderna, snabbare BeoPlay-linjen lanserades för några år sedan lyfte allt igen – designen är återigen självsäkert Scandinavian Modern-cool och ljudet magiskt i den trådlösa miljön.

Perfekt för: Den som har pengarna, helt enkelt. B&O är fortfarande på gränsen till alltför dyra – de kostar ofta tre gånger så mycket som andra märken men är knappast tre gånger bättre. Å andra sidan är de ofta just bättre. Vi har till exempel aldrig hört en bättre trådlös allt-i-ett-högtalare än BeoPlay A9.

BeoPlay S8

Pris: 10 990 kr

Extremt inredningsvänligt 2.1-system med bas som inkluderar förstärkare och ser ut som en exklusiv urna, samt två runda satelliter med kristallklart ljud. Streama vilken trådlös ljudkälla som helst direkt till S8, som också är matchad med B&O-tv-apparater som kan streama ljudet trådlöst.

bang-olufsen-beoplay-s

 * * *

BeoLab Transmitter 1 & Receiver 1

Pris: 3 495 kr & 1 795 kr

Två sobra boxar som kopplas till din tv, dvd/bluray-spelare, hemmabioförstärkare eller digitalbox (Transmitter 1) och skickar ljudet trådlöst till vilka som helst av B&O:s högtalarsystem (som kopplas in i Receiver 1).

beolab_transmitter
beolab_reciver

* * *

BeoLink Active

Pris: 3 100 kr

Boxen som gör ditt system till en (via fjärrkontroll) fjärrstyrd multi-room-setup.

beolink

 * * *

BeoLab 17

Pris: 25 990 kr

Bättre trådlöst ljud än så här finns inte – överföringen är mer högupplöst och stabilare än ”vanligt” wifi-ljud och utförandet i aluminium extremlyxigt. Kombineras i par eller surround-set up med BeoLab 19-basen.

beolab-sjutton

* * *

BeoSound Essence

Pris: 7 095 kr

En ”lampknapp” för hela ditt musiksystem – Essence-boxen göms undan och kopplas till högtalarna. Sen har du en liten rund fjärrkontroll som startar alltihop med ett enda knapptryck, och som styr allt trådlöst, oavsett om du kör musik via cd, dator eller mobil, och lagrar din musiksamling: iTunes, Spotify, internetradio… Styrt via appen BeoMusic för Android/iOS.

bang-olufsen-beosound-essence

* * *

BeoLab 18

Pris: 41 990 kr

Brutalt snygg och bra golvhögtalare/”ljudpelare” som ihop med BeoLab 17 och 19 kan utgöra ett sanslöst 7.1-surroundsystem – med trådlös teknik.

beolab-18

* * *

BeoLab 19

Pris: 23 995 kr

Superb trådlös subwoofer, tänkt att kombineras med andra BeoLab-högtalare.

beolag-19

* * *

Playmaker

Pris: 3 490 kr

Brygga som tar emot din musik trådlöst från mobilen eller datorn via Airplay eller DLNA och skickar vidare utan ljudkvalitetsförlust till dina högtalare.

beolink-active

* * *

BeoPlay A9

Pris: 16 990 kr

Världens bästa stand-alone-högtalare för trådlös musikströmning? Denna runda, möbeltunga snygging har förstärkare och bas och ett otroligt komplett ljud.

beoplay-a9

* * *

3. Apple – för den Mac-frälste

De flesta trådlösa system kör med Apples Airplay som ett av de vanligaste överföringsalternativen, och Mac-fans sätter gärna upp ett helt trådlöst bild- och ljudsystem med så många Appleprylar som möjligt – de lirar ju perfekt ihop. Då använder man sin vanliga tv och högtalarna (och förstärkaren) man redan har, sen sätter man upp ett wifi-system av små Airport Express-dosor med digitala ljudutgångar och skickar ljudet till högtalarna (direkt eller via förstärkare). Man kan köra en Express per rum – musiken spelas då i synk över hemmet. Till tv:n kopplas med fördel en Apple TV för att få upp allt du har på datorn, iPhone eller iPad – eller Netflix, Itunes, SVT Play och andra appar – på storskärmen.

Perfekt för: Mac-dåren som är van att koppla ihop prylar själv och njuter av att bygga ut sitt eget trådlösa nätverk.

Airport Express

Pris: 895 kr

Funkar både som router och som wifi-enhet som kan skicka digitalt ljud från iTunes, Spotify och alla andra musik-källor vidare till befintliga högtalare eller förstärkare.

airport-express

* * *

Remote (IOS-app)

Pris: Gratis

Fjärrkontroll-app för iPhone och iPad som letar upp ditt iTunes-bibliotek på nätverket.

apple-remote

* * *

Itunes (OSX/iOS-app)

Pris: Gratis

Ett måste i en trådlös Mac-set up. Här har du kanske främst din digitala musiksamling.

itunes

* * *

Mac Mini

Pris: Från 5 695 kr

Jämte iPhone och iPad det perfekta navet i en trådlös media-setup – en minidator med stor hårddisk som köps utan skärm och passar perfekt att koppla till tv och förstärkare.

mini

* * *

Apple TV

Pris: 899 kr

Som Airport Express fast för bild – du kan ”spegla” innehållet från iOS och OSX eller köra via appar som Netflix och SVT Play.

tv

* * *

4. Ikea Uppleva – för den trångbodda

Få trodde på Ikeas tekniksatsning när den lanserades för ett par år sen, med bild och ljud i en allt-i-ett-lösning och tillhörande möbel – inte minst som man specialbeställt hårdvaran från en kinesisk ”no name”-leverantör och allt är underordnat Ikeas prispressade budgettänk. Tv-bilden är inget vidare. Ljudet, däremot! När man adderat den trådlösa sub-basen låter det riktigt bra! De andra högtalarna är visserligen inte trådlösa, men de är smart inbyggda i möbeln, så systemet känns sladdlöst. Det finns en rad möbler, men Himna sticker ut och är underbart 1950-talsretro.

Perfekt för: Den som söker en billig lösning med en enda fjärrkontroll och där ljud är lite viktigare än bild. Utmärkt i en enrumslya.

Uppleva/Himna

Pris: 9 995 kr

Allt-i-ett-paket som inkluderar multimediamöbel, 40” full-HD-tv, tre högtalare inklusive trådlös subwoofer(2.1-ljud), cd/dvd/bluray-spelare.

ikea

* * *

5. Samsung Multiroom – för dig som har Samsung-tv

Till skillnad från Sonos kan du inte koppla en högtalare direkt till nätet utan behöver den lilla hubben. Å andra sidan har systemet en fördel i det att du kan koppla till vilka wifi-enheter som helst och inte behöver hålla dig inom Samsungsystemet. Å tredje sidan krävs då den svindyra Link Mate som mellanlänk…

Eftersom Samsung har bild som starkaste segment har man tänkt sig att Multiroom ska funka perfekt med Samsung-tv:n. Dessutom har högtalarna bluetooth för ännu fler användningsområden. Inte lika lätt att få i gång som Sonos, men när allt väl lirar känns ljudet snäppet bättre – större spridning, högre maxvolym. Dock är basen fladdrigt oskarp.

Perfekt för: Samsung-tv-ägare som vill få ett ljudsystem både till den och till sin musik.

M5 och M7

Pris: 2 790 kr–3 490 kr

De två högtalarna i systemet. Båda har trekantig form och är idealiska att fästa i vägghörn, men ser schysta ut även med fristående placering.

m-fem

* * *

Multiroom Hub

Pris: 490 kr

Hjärtat i systemet. Kopplas till internet.

hub

* * *

Link Mate

Pris: 2 990 kr

Fixar in dina andra högtalare eller din gamla anläggning i det trådlösa multirumssystemet, har även NFC-bluetooth.

linkmate

* * *

Samsung Wireless Audio Multiroom

Pris: Gratis

Fjärrkontroll i form av en app, finns för både Android och iOS.

phone

Kjell Häglund

* * *

Mer teknik!

9 bästa aktivitetsbanden för dig som vill köpa årets julklapp!

7 Nokia-telefoner som ger oss en riktig nostalgichock

20 coola kontorsprylar som gör det roligare att gå till jobbet

29 prylar och appar för dig som vill ta bättre mobilbilder

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.