Hoppa till innehåll

Donald Trumps logga för USA:s nya rymdstyrka är rysligt lik Star Treks ”Starfleet”

Rymdlogos mot en rymdbakgrund.
Markus Aamisepp

Har USA blivit inspirerade av Mr. Spocks eskapader med USS Enterprise?

För dig som missat har den amerikanske presidenten Donald Trump introducerat en sjätte försvarsgren i den amerikanska militären. Det handlar alltså inte om något slags ny supermodernt flygvapen eller en extra rapp flotta – utan istället om ett helt verklig militär gren för rymden.

Den nya branschen är den enda av sitt slag i världen och har som syfte att förbereda sig för eller bedriva rymdkrig. Visst, just nu känns det otänkbart att se USA slåss mot ryssen runt Neptunus omloppsbana. Men i och med den lavinartade tekniska utvecklingen som står för dörren är framtida tvister i kosmos kanske ändå inte helt otänkbara.

Hur som helst gäller det att ha fingertopparna på plats när man introducerar något så pass futuristiskt och sci-fi som en egen militär rymdavdelning. Därför kan det tänkas vara vitalt att göra allt för att människor ska ta den seriöst och inte direkt förknippa den med lasersvärd, Baby Yoda och USS Enterprise.

Men det gick, som det heter, inte så bra.

Loggan för USA:s nya rymdavledning är nämligen rysligt lik den fiktiva logotypen för rymdflottan ”Starfleet” från kultserien Star Trek.

https://twitter.com/mirikramer/status/1220822476621598720

Japp. Landets sjätte försvarsgren som kostade 738 miljarder amerikanska dollar att rösta igenom har en logga som ser ut att vara tagen från en scifi-serie från 1966 med William Shatner och Leonard Nimoy i täten.

Den före detta nationella säkerhetspolitiska rådgivaren John Noonan, som jobbat för landets flygvapen, var dock snabb med att dementera eventuell sci-fi-inspiration och sade att loggan baseras på, ja, USA:s redan fullt existerande flygstridskrafter.

https://twitter.com/noonanjo/status/1220826251402862592?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1220826251402862592&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2F2020%2F1%2F24%2F21080812%2Fspace-force-new-logo-donald-trump-reveal-design-star-trek

Ännu har ingen Space Force-representant ännu gått ut och bestridit Star Trek-liknelserna – vilket lämnar det hela öppet för tolkning. Och tanken av att Donald Trump och den amerikanska militären blivit så pass golvade av Mr. Spocks eskapader med rymdskeppet USS Enterprise är trots allt väldigt kittlande. Så då kanske vi helt enkelt fortsätter se det på så vis.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.