Spotify har skaffat nya funktioner – så bra är de egentligen

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-05-21 15:57  |  Lästid: 3 minuter
spotify_daniel_ek

Spotify har fått ett gäng nya funktioner, och från och med idag kommer de första svenska användarna få dem. Bolagets grundare och VD Daniel Ek pratade på presskonferensen om att Spotify ska vara soundtracket ”till din dag”. Spännande va?

Men vad innehåller nya Spotify, och hur bra fungerar det egentligen? Cafés Mats Rydström har testat, och här är hans första intryck.

* * *

1. Väljer soundtrack efter dygnet

spotify_just_nu_commute

Välj musik efter tid på dygnet! Under Just nu presenteras olika spellistor som ska passa till dagens olika skeden, från uppvaknandet via morgonpendlingen till jobbet fram till middagen och in i sömnen.

Genom att svepa uppåt och nedåt kan du växla till den del av dagen som matchar vad du gör, och i sidled får du fram spellistor med olika teman. De spelas upp, allt går snabbt och smidigt och verkar vara mycket väl tekniskt utfört.

Men allt verkar vara baserat på allmänna antaganden – och inte på vem du verkligen är, trots att det borde finnas tillräckliga data att ösa ur från alla år som betalande prenumerant. Förslagen jag erbjuds får mig att tro, med ett par undantag, att Spotify inte alls känner mig.

Omdöme:

Genom årtionden av musiklyssnande har man trimmat smaklökarna och har stor glädje av Spotifys enorma utbud. Att då fösas tillbaka in i den allmänna fållan känns helt ointressant. Det kanske ändras, men den gamla vanliga funktionen Upptäck ger mycket mer relevanta förslag.

2. Video och poddar

spotify_vice_news

Den andra stora nyheten: du kan se videos och podcasts från massor av olika mediehus under Program-fliken. Allt från humoristiska inslag från Comedy Central till samhälls- och omvärldsreportage från Vice.

Bland den rätt imponerande skaran leverantörer finns tidningar som GQ, Wired och Vogue, TED och The Nerdist, Sveriges Radio med P3 Dokumentär, Filip och Fredrik, Alex & Sigges Podcast, Aftonbladet och Expressen för att nämna några.

spotify_podcast

Spotify satsar också på egenproducerat material, till exempel Dance Move of the Day med Amy Poehler, stjärnornas favoriter att sjunga i duschen, podcasts med Icona Pop och andra artister, olika videor för att presentera ny musik, och Spotify Sessions med egna inspelningar av musik.

Omdöme:

Här finns det mängder av video att upptäcka, om du gillar pladdriga amerikaner, men hamnar din smak vid sidan av mittfållan har du redan dina kanaler. Spotify sägs kunna lära sig vem du är och ge bra förslag, men om det verkligen är sant kunde inte verifieras på vår korta testtid.

3. Rätt tempo för löpningen

spotify_running

Den tredje stora nyheten är cool. I Spotify Running finns bland annat Running Originals – sex olika specialsektioner med skräddarsydda låtar av bland andra Tiesto. Dessa och de andra spellistorna med allt från dance till metal matchas automatiskt till vilken hastighet du springer med för att göra löpningen mer harmonisk och svängig.

Senare kommer ett samarbete med Nike+ och RunKeeper där Spotify Running-funktionerna ska integreras i de apparna.

Omdöme:

Spotify säger att de presenterar musik baserad på din lyssningshistorik men det märks ännu inte. Bra om du har bråttom och bara behöver komma iväg och kuta.

Mitt slutliga intryck:

När Spotify kom gjorde den svenska tjänsten att radion kunde ersättas med den egna favoritmusiken och vettiga rekommendationer. Nu vill de backa bandet och bli just det som de ersatte, radion där alla får mer eller mindre samma sak.

Om du ska känna att det är just din dag som förgylls med de nya funktionerna bör du leva ett genomsnittligt liv, med genomsnittlig smak och ställa genomsnittliga krav.

Mats Rydström

* * *

Läs mer!

Kolla knepet, Apple låter dig lämna tillbaka en låt eller app och behålla den gratis

Wohooo! Detta är sommarens bästa svenska festivaler

Svenskarna driver superstora yacht-veckan: ”Det är klart att folk festar mycket”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:45