Annons
Annons

Nya Star Wars slår tre rekord som mest inkomstbringande film – någonsin

Det tog blott 20 dagar för JJ Abrams rymdfilm att slå rekordet som den mest inkomstbringande filmen i Nordamerika någonsin, men det är inte de enda rekordsiffrorna filmen kan stoltsera med.

Olle Arnell

star wars filmen som spelat in mest pengar i varlden

Star wars: The force awakens hade premiär i USA den 14 december och nu står det klart att det är den mest inkomstbringande filmen i Nordamerika genom alla tider. Fram till igår låg Avatar etta på den listan med en inkomst på 760,5 miljoner dollar. Den exakta siffran för Star wars: The force awakens är ännu inte räknade, men den har nu passerat Avatar med marginal då den redan spelat in över en miljard dollar enligt AP.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Det tog 12 dagar för Star Wars: The force awakens att bli den snabbaste filmen att nå miljardgränsen – en dag snabbare än Jurassic World som hade premiär tidigare i år. Ännu ett rekord där alltså.

Något att dessutom ta hänsyn till i sammanhanget är att Star Wars inte ännu haft biopremiär i Kina, vilket Jurrasic World fick draghjälp av. Trots detta ligger Star Wars: the force awakens fyra på listan över de mest inkomstbringande filmerna någonsin i världen redan nu. Star Wars-filmen har premiär i Kina den 9 januari.

Det tredje rekordet som filmen innehar redan nu är mest inspelade pengar i Nordamerika under premiärhelgen med 248 miljoner dollar. Även det rekordet tog filmen över från Jurassic World. Globalt drog filmen in 4,4 miljarder kronor under helgen, vilket är något mindre än ”Jurassic world” gjorde.

Filmen kostade 350 miljoner dollar att spela in och marknadsföra. Det kostade också Disney drygt 4 miljarder dollar att köpa rättigheterna. Disney planerar ytterligare två filmer i serien och väntas också dra in stora summor på leksaker och liknande.

Om man tar hänsyn till inflationen hamnar dock fortfarande ”Borta med vinden”, ”Sound of music” och andra klassiker högre upp på inkomstlistan.

 

De 10 mest inkomstbringande filmerna genom tiderna (bortsett från Star Wars):

1. ”Avatar” 2,78 miljarder dollar i världen.

2. ”Titanic” 2,186 miljarder dollar.

3. ”Jurassic world” 1,650 miljarder dollar.

4. ”The avengers” 1,519 miljarder dollar.

5. ”Fast & furious 7” 1,511 miljarder dollar.

6. ”The avengers: age of ultron” 1,401 miljarder dollar.

7. ”Harry Potter och dödsrelikerna 2” 1,341 miljarder dollar.

8. ”Frost” 1,274 miljarder dollar.

9. ”Iron man 3” 1,215 miljarder dollar.

10. ”Transformers 3” 1,124 miljarder dollar.

Källa: Boxofficemojo.

 

Mer Star Wars från Café:

JJ Abrams har räddat Star Wars – så bra är The force awakens >

Här är den svenska castingen – om Star Wars gjordes i Sverige >

Kolla vilken Star Wars-karaktär du är baserat på din musiksmak >

9 snyggaste skeppen i Star Wars och i hela filmhistorien >

Annons

Dela (56)
Tweeta

Annons


Laddar