Stjärnorna bojkottar Spotify för ny streamingtjänst

 |  Publicerad 2015-03-31 10:00  |  Lästid: 2 minuter
start_tidal

Vill du kunna lyssna på artister som Kanye West, Rihanna, Coldplay och Beyoncé framöver? Då kan det vara dags att skrota Spotify och övergå till tjänsten som Jay-Z släppt i Sverige, Tidal.

* * *

Tidal är alltså en streamingtjänst som görs av det svenska företaget Aspiro. Jay Z har nu köpt upp det svenska företaget och det innebär även att företaget WiMP, som levererar streamad musik i CD-kvalitet, kommer att flyttas in under Tidal. Taylor Swift var den första artisten som drog tillbaka sin musik från Spotify på grund av för dåligt betalt och valde att gå över till Tidal. Och nu verkar en rad andra artister följa efter.

Artister som Kanye West, Rihanna, Coldplay, Beyoncé  Madonna och Daft Punk ska också gå över till Tidal. Det är först och främst artisternas nya musik det handlar om och det innebär att när artisterna släpper nytt kommer det att hamna på Tidal först – och sedan efter några månader på Spotify.

Tidal har framförallt fokus på musik i hög kvalitet, alltså streamad musik i CD-kvalitet. Mats Rydström, Cafés teknikexpert, reder ut om ett otränat öra kan höra skillnad.

– Det är svårt att höra skillnad om du lyssnar på musik i din mobiltelefon på tunnelbanan till exempel. Det krävs bra högtalare eller hörlurar för att du ska höra skillnad. Dessutom drar det jättemycket data att streama musik i den kvaliteten.

Tidals HiFi-version med den bättre ljudkvaliteten kommer kosta ungefär 199 kronor i månaden. Men Tidal kommer även leverera en version som heter Tidal Premium som är i samma ljudkvalitet som Spotify har nu. Den versionen kommer kosta 99 kronor i månaden.

– Eftersom Aspiro står bakom så har de hela musikkatalogen och tekniken utvecklad. De behöver bara koppla på ett bättre gränssnitt, en fräschare app och med de stora namnen som exklusiva släpp så borde nog Spotify darra lite.

Spotify svarade i ett mejl när sajten Breakit frågade om en kommentar kring de eventuella avhoppen av artister:

”Vi vill erbjuda all världens musik på vår tjänst, men det har varit sporadiska begränsningar på Spotify ända sedan tjänsten skapades. Vi vet av erfarenhet att dessa saker händer, de kommer och går, och vi fortsätter att växa exponentiellt genom att leverera en bra produkt för våra användare och artisterna som de älskar”.

* * *

Tidal anordnade igår kväll en fläskig presskonferens där artister som Jay-Z, Beyonce, Kanye West, Daft Punk, Rihanna, Nicki Minaj, Calvin Harris, Deadmau5, Usher, Alicia Keys och Coldplay bland annat närvarade. De var alla där för att promota och delge att tjänsten Tidal nu har släppts.

Du kan se presskonferens här.

Tidningen Rolling Stone ser presskonferens och uppslutningen av alla tunga namn som ett tecken på att Tidal kommer ha exklusiv tillgång till de stora artisterna senaste musiksläpp. Det vore ett minst sagt tungt vapen i kampen mot giganten Spotify.

 

Henrik Malmberg

* * *

Läs mer!

21 supersmarta prylar som gör din träning roligare

Prylarna som gör ditt hem smartare – och sjukt mycket snyggare

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-17 11:59