Stockholms Bränneri släpper högprocentig flottar-gin lagrad på whiskeyfat

En ginflaska med ett glas framfrö och en inklippt ritning av en fartygskapten från 1800-talet

Benämningen Navy Strength syftar på den höga alkoholhalten som krävdes för att inte förstöra krutet ombord på brittiska skepp.

Robin Åberg  |  Publicerad 2022-03-21 18:28  |  Lästid: < 1 minuter

Från Stockholms bränneris destilleri på Södermalm har det förmodligen hörts ett och annat ”Hark”, ”Arrr” och ”Aj Aj, kapten” den senaste tiden. De har nämligen jobbat med den nya ginen Navy Strength Oak Gin, en whiskeyfatslagrad gin buteljerad på 57 procent alkohol. Den höga styrkan beror på denna typ av gins anor från brittiska flottan.

– Navy Strength är en historisk gin-term där spriten späddes med mindre vatten för att ändå behålla alkoholmängden tillräckligt hög att inte förstöra krutet om den spilldes ombord brittiska flottans skepp. Med Navy Strength Oak Gin, lagrad knappt två månader i amerikanska whiskeyfat från Kentucky, så har vi efter lagring buteljerat den utan att tillföra vatten,
vilket ger en produkt som inom amerikansk whiskeyproduktion betecknas barrel strength, säger Erik Hasselgärde på Stockholms Bränneri.

Förutom den uppenbara fördelen med att man kan vingla runt som Jack Sparrow i ens personliga krutförråd, ska den höga alkoholhalten även förhöja den söta ekfatskaraktären. Carl Wikner, en av bränneriets grundare, menar att den nya sorten kan beskrivas som en vidareutveckling av en av deras ordinarie gin.

– Vår ordinarie Oak Gin har ett recept med apelsin och långpeppar som både kompletterar och förstärker den runda och balanserade smaken som ginen får efter knappt två månader i amerikanska whiskeyfat. Navy Strength Oak Gin tar allt detta, och skruvar upp upplevelsen av smakkombinationen gin och whiskey rejält, säger Wikner om smaken.

Den ekologiska Navy Strength Oak Gin släpps i en begränsad upplaga på 420 flaskor i beställningssortimentet på Systembolaget den 30 mars. Artikelnumret är 5444702 och priset ligger på 490 kr.

Dela på Facebook
Tweeta