Superknepet som ger dig ”vedugnspizza” – i din vanliga ugn

Jens Stenberg  |  Publicerad 2015-06-10 22:31  |  Lästid: 2 minuter
Pizza

Om du älskar nygräddad pizza men bor ihop med en någorlunda vettig och estetisk människa så vet du säkert hur svårt det kan vara att få igenom idén att mura upp en gigantisk vedugn på tomten (för att inte tala om balkongen).

Lyckligtvis finns det en genväg till superkrispig, frasbottnad hemmapizza med just den där åtråvärda vedugnsgräddade känslan. Vi pratar förstås om en pizzasten. Googla ”pizzasten” och du hittar numera allt från Clas Ohlson- till Jamie Oliver-brandade varianter från ett par hundringar och en bra bit uppåt i pris.

Vårt tips är dock ett annat:

Ring din närmaste stenfirma och be dem kapa till en spillbit äkta granit, 2 centimeter tjock och gärna blankputsad på ena sidan, i mått som passar just ditt ugnsgaller perfekt:

Pizzasten

Fördelarna med detta alternativ är flera:

1) Du får en solid sten som utstrålar riktigt mycket hetta när du värmt upp den.

2) Du kan göra större pizzor än på vanliga runda pizzastenar.

3) Eftersom du kan greppa ugnsgallret i stället för den sjukt heta stenen blir det lättare att lyfta den in och ut ur ugnen för att lägga på pizzadegen (du kan förstås köpa en pizzaspade också, men det är absolut inget måste).

Granitskivan på bilden ovan kostade 500 spänn för ett par år sen, så nånstans där ska du se till att hamna.

Glöm inte att värma stenen i ugnen på 300 grader i en timme innan du börjar grädda pizzan/pizzorna.

Lycka till!

Jens Stenberg

Läs också:

Pepparrotssnaps

Så enkelt gör du stjärnkockens galet goda snaps

När Fredrik Backman åt världens största hamburgare

11 matvaror som nästan alla uttalar fel

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-26 22:34