Hoppa till innehåll

Svalbard i mitt hjärta

Följetång (höhö)…. Barents hav är legendariskt och ligger runt hela Svalbard, här har Kursk gått under och flera olika tv-program spelats in under åren, det finns alltså en hel del historier och myter om detta hav som på något sätt genomsyrar i allt som händer på Svalbard. Alla restauranger jobbar såklart med det som finns … Continued

Följetång (höhö)….

Barents hav är legendariskt och ligger runt hela Svalbard, här har Kursk gått under och flera olika tv-program spelats in under åren, det finns alltså en hel del historier och myter om detta hav som på något sätt genomsyrar i allt som händer på Svalbard. Alla restauranger jobbar såklart med det som finns till havs och kockarnas DNA är helt klart mer salt än något annat land, det som är imponerande är att det finns en ambitionsnivå som ligger minst lika högst som andra storstäder i Skandinavien, man ser inte begränsningen på mat som något negativt utan ger gastronomin en annan nivå, varken högre eller mindre än tex. Stockholm, Oslo eller Köpenhamn, bara jävligt annorlunda.

Huset Restaurant Foto: Raphael Stecksen

Anledningen till att jag fick följa med är för att jag är en comic relief (egen uppfattning) och för att jag älskar att blanda cocktails i alla världens hörn. Nu tog jag mig an uppdraget att göra världens nordligaste cocktail (sorry Chille, jag vann) med Highland Park. Isen plockade vi från närmaste glaciär och ingredienserna togs från ön.

BALD FASHIONED

(En hyllning till Highland Park Global Brand Ambassador Martin Markvardsen)

60 ml Highland Park 12

15 ml Lönnsirap

2 stänk Angostura bitter

Allting rörs med glaciäris (funkar nog med vanlig is också) och 5 kaffebönor i ungefär 10 sekunder.

Sila upp exakt som på bilden….

Drinken blev såklart ett epos men mycket var nog själva grejen att få göra den på Pyramiden (googla) och att få andas in något övergivet men något som aldrig kommer glömmas.

Det finns något fint i det, jag kommer aldrig mer få besöka den platsen.

Det är som att vissa saker kommer man aldrig få smaka igen och många människor kommer jag bara träffa en gång i livet. Det är de som gör livet lite mer värt, att ta vara på stunderna man får där och då.

Det kanske låter klyschigt, men livet är en klyscha, håll med om det, folk och fä.

HÄR hittar du första delen. Sista delen kommer på torsdag…

Emil Åreng är prisbelönt bartender med bas i Umeå. Han har gett ut boken ”Salongs i Norrland” och skriver om sitt spritfyllda liv för Café.

Email: emil@facitbar.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.