Årets svenska sommaröl: ”Rädda att den blivit inkörsporten till hantverksölträsket”

Urban Bergquist och Stefan Verde driver Kvarnagårdens bryggeri som utsågs till årets sommaröl i Cafés stora öltest. Här berättar Urban vad det är som gör deras öl till en vinnare.

Joakim Almén  |  Publicerad 2017-06-21 10:50  |  Lästid: 2 minuter

Café tog sig an uppgiften att utse Sveriges bästa sommaröl 2017. Vi tog Sveriges 20 största städer och provade en lokalt bryggd öl från varje stad (du kan läsa hela öltestet här).

Vinnaren blev till slut Redig APA från Braås utanför Växjö och Kvarnagårdens bryggeri, med motiveringen:

”Stark prestation rakt igenom, lyckas med att apa runt på sommaren och sätta Braås på Sveriges ölkarta. Med 88 000 invånare levererar de stadens främsta export sedan Carl Von Linné.”

Vi ringde upp Urban Bergquist på Kvarnagårdens bryggeri i Växjö som är grundare och delägare i bryggeriet tillsammans med sin bror Stefan Varde.

Till vänster: Stefan Varde. Till höger: Urban Bergquist. Foto: Erik Varde.

Grattis Kvarnagården, ni vinner Sveriges bästa sommaröl 2017. Varför vann ni?

– Tack! Härligt att vår Redig APA också gillas av andra än oss smålänningar. Vi är ganska noggranna bryggare och även om all vår bryggning är ett hantverk har vi kunnat trimma in vår APA, så att den är precis som vi vill ha den själva. Vi är glada att andra också gillar den!

Vad är det som gör er Redig APA så jäkla god?

– Det är en rak, enkel, öl som bjuder på en fräsch fruktig humleupplevelse. Hantverksmässig bryggning, bra råvaror, en schysst smakrik maltbas och rikligt med amerikansk humle ger en smakrik balanserad öl, med lätt markerad beska i eftersmaken. Vi är rädda att den redan blivit inkörsporten till hantverksölträsket för många smålänningar.

APA, IPA, DIPA, vi trodde att högkonjunkturen var över. Varför gillar vi fortfarande Pale Ales?

– Pale Ales kan varieras så mycket att det är svårt att tröttna! Självklart kan det vara gott att släcka törsten med en veteöl, en frisk suröl eller en redig pilsner i sommarvärmen också – men friskheten, doften och smakupplevelsen man får i en välhumlad Pale Ale är svårslagen.

Ni slog bland andra ut förhandsfavoriten Omnipollo – vilket bryggeri tycker ni är Sveriges bästa?

– Omnipollo gör många djärva och jäkligt smaskiga öl, men för oss vinner bryggaren Olle Andersson med sina enklare, välgjorda, öl från Stigbergets och O/O Brewing. Han är också en väldigt trevlig kille!

Solen har kikat fram och temperaturen i vattnet stiger – vilken är Sveriges bästa sommaröl enligt er?

– Dugges Tropic Folk. En syrlig frisk öl som både är en fantastiskt somrig upplevelse och dessutom lyfter trenden med goda alkoholsvagare öl. Folköl tycker vi funkar extra bra att svalka sig med på sommaren och vi märker av ett extra tryck efter vår egen folköl just nu.

Sist men absolut inte minst, hur firar ni turneringssegern?

– Det blir ett svalkande segerdopp i sjön därhemma och en redig folköl på bryggan! Och så får vi smida vidare på våra planer att få ut vår öl till resten av Sverige.

Läs hela öltestet med 20 lokala svenska sommaröl från norr till söder >

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-06-22 12:05