En klassisk Gin & Tonic är just så enkel som den låter: Gin. Och Tonic. Men du kanske vill testa något nytt med din favoritdrink? Schweppes årliga tävling “Sveriges Bästa Gin & Tonic” avgjordes den 1 september och i finalen gjorde tre smaksäkra hemmamixare och tre professionella bartenders upp om äran.
Efter att juryn sagt sitt vann bartendern Mihail Mihaylov från Stockholm (bästa professionella bartender) och utbildningsledaren Christoffer Ek från Växjö (bästa hemmamixare).
Bartendern Mihail Mihaylovs ”Electric GT”
Ingredienser:
Apelsinskal
Isbitar
5 cl Stockholms Bränneri dry gin
12 cl Schweppes Premium Mixer Pink Pepper
1 skiva blodgrapefrukt (förgrillad)
1 kvist rosmarin
1 sichuanblomma
Så gör du:
Skruva apelsinskalet över ett Collinsglas innan du fyller det med is. Häll i gin och toppa med tonic. Garnera med en förgrillad grapefruktskiva, en kvist rosmarin och en sichuanblomma på tandpetare eller bambupinne. Blomman äter du innan du smakar på drinken för bästa upplevelse.
Hemmamixaren Christoffer Eks ”Afternoon GTea”
Ingredienser:
5 cl Whitley Neil Gin
Earl Grey-te
20 cl Schweppes Premium Mixer Twist of Lime
Marmelad på ingefära och apelsin
Torkad apelsin
Medelstora, klara isbitar
Så gör du:
Infusera ginen med te med hjälp av en gräddsifon. Blanda ihop gin, tonic och marmelad. Häll det över is i en vanlig GT-kupa eller ett stort rödvinsglas och garnera med en skiva torkad apelsin.
Tre grundknep för att göra en riktigt bra Gin & Tonic
Bartendern och GT-mästaren Mihail Mihaylovs bästa tips för att du ska kunna imponera dina gäster hemma:
1. Håll det enkelt. Allt du behöver är gin, tonic, citrus och kanske någon färsk ört.
2. Nyckeln till allt är ingredienser som håller hög kvalitet – stora isbitar, smakrik gin, kvalitetstonic och så färskt garnityr som möjligt.
3. Inga sugrör, tack!
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.