Hoppa till innehåll

De är Sveriges bästa burgarställen

Hamburgare
Joakim Almén

Sverige – ett kanonland för hamburgare av högsta kvalité. Ja, i alla fall om man ska gå efter burgarsajten Burger Dudes nya världsranking. Hela tio svenska hamburgerhak letar sig in på topp 50.

Hamburgerhysterin i Sverige startade någon kring när Flippin’ Burgers slog upp sin restaurang i Stockholm 2012. Flippin’ Burgers blev snabbt ett fenomen och ett självklart matstopp både för stockholmare och turister. Trenden med fin-burgare växte sig allt starkare och snart fanns det en flora av hamburgerhak att välja på i Stockholm och Sverige.

Sedan början av 10-talets hamburgarerevolution har även pizzan fått sig ett ansiktslyft där fin-pizzakrogar numer finns i var och varannat gathörn. På sistone har Jerka Johanssons restaurang Sandhäxan hakat på trenden genom sina väldigt svulstiga (förlåt, moffiga*) mackor.

Även om hamburgaren inte är lika het som för fyra-fem år sen har den visat sig vara här för att stanna. Och att Sverige har riktigt bra hamburgare visar sajten Burger Dudes lista över världens 50 bästa burgarställen. Svenskarna bakom Burger Dudes har gjort det till sitt kall att resa världen runt för att käka och recensera hamburgare. När de nu sammanställt sina bestående intryck från nära 400 recensioner hittar vi tio svenska burgarhak bland världens 50 bästa burgarrestauranger. Imponerande.

Vet du inte var du ska käka nästa gång du är sugen på en hamburgare kan det vara en idé att kolla in listan nedan.

Svenska placeringarna på listan över världens 50 bästa hamburgerställen:

1. Flippin’ Burgers (9), Stockholm
2. Bastard Burgers (14), hamburgerkedja som finns på flera ställen i Sverige
3. Garage Bar (16), Höganäs
4. Funky Chicken Food Truck (17), Stockholm
5. Grilleriet Burgers (18), Kalmar och Växjö
6. Barrels Burgers & Beer (19), Stockholm
7. Bun Meat Bun (21), Stockholm
8. RibHaus (22), Västerås
9. Franky’s (24), Stockholm
10. Burgersson (25), Göteborg

Hela listan hittar du på Burger Dudes hemsida.

Hamburgare på Flippin' Burgers.
På Flippin’ Burgers i Stockholm käkar du – precis som 2012 – Sveriges bästa hamburgare. Foto: burgerdudes.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.