Hoppa till innehåll

Godaste tequilaflaskorna som stillar ditt mexikanska sug

Tequilaflaskor i Mexiko och Emil Åreng
Emil Årengs blogg.
Emil Åreng

Och som dessutom är 100 procent godare än ”röda hatten”.

Eftersom mitt liv de senaste åren enbart handlat om svensk sprit så har mitt intresse avtagit något på andra fronter. Jag spelar inte padel längre och jag åker för den delen aldrig båt, men det var nog inte riktigt vad Cafés digitala redaktör Joakim Almén undrade när han frågade om jag kunde skriva något om tequila.

Häromveckan frågade jag min gode vän och tequilaexpert Björn Kjellberg vilka tequila man borde inhandla från bolaget för att stilla sitt mexikanska sug. Och efter ett mycket noggrant test, som innebar både det ena och det andra, så har jag nu insett att listan Björn skickade till mig var betydligt mycket bättre än det jag själv hävde i mig.

Här är en topp fem-lista på det du verkligen borde ha hemma för ditt eget bästa (läs: sämsta).

Olmeca Altos Reposado

349 kr. Nr: 86089

En riktig klassiker på barhyllorna och även en tequila folk köper utan att veta egentligen vad fan det är. Jag älskar att läsa andra när det skriver att tequilan har en ekfatskaraktär(?)

Kan det ha något att göra med att fatet ligger på gamla bourbonfat i 4–6 månader och då får en viss hint av vanilj och honung. Ja, så kan det faktiskt vara – men skriv det istället då. En bra tequila för en billig peng är det i alla fall med en himla fin fatkaraktär…

OCHO Tequila Blanco

469 kr. Nr: 87245

En riktigt favorit bland bartenders runt om i hela världen! Flaskan är perfekt, innehållet är mega och folk som ligger bakom OCHO är mer hyvens än hyvens själv. Det här är nog den flaskan jag skulle satsa på om jag alltid behövde tequila i mitt liv, vilket jag kanske behöver men som samtidigt skulle ge upphov till vissa problem.

Don Abraham 2017

575 kr. Nr: 40512

En doldis för mig men jäklar vad gott. Har en sån där skön päronton som jag kan uppskatta, framförallt när man ska slänga ihop en Margarita. Det blir en satans fräschör från just Don Abraham. Jag uppskattar också den här tequilan helt ren till en bättre blåmögelost efter maten – man måste ju ibland göra saker man inte tror ska funka för att inse att man var dum inuti huvudet som inte förstod bättre.

Tequila Arette Reposado

634 kr. Nr: 501029

Min första kärlek tror jag minsann detta var (till tequila alltså, det hade varit hyfsat gränslöst annars.Lite som hon som var tillsammans med Berlinmuren i typ Matfors, hon gillade ju att man drog en tydlig gräns.) Nu skrattade jag till och med åt mig själv. Obehagligt. Något som absolut inte är obehagligt är denna tequila som har allt jag efterfrågar: honung, hö, päron, tydlig agave och mycket annat gott. Ofantligt gott på egen hand, med en stor isbit, eller att göra en klassisk Tommys Margarita med.

Fortaleza Añejo

1 378 kr. Nr: 86623

En tequila för dig som vill visa upp det bästa som finns och samtidigt briljera för vänner och familj. Ruskigt gott att dricka bara som det är. Ligger 18 månader på ekfat vilket gör att den får en härlig smäll av butterschotch (smörkaramell) men också en hint av ananas, vilket gör detta till en sån satans bränning att till och med Brännbollsyran i Umeå lägger ner sin verksamhet.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.