Tiger King-effekten: Polischef vädjar till allmänheten om tips efter Netflix-succén

Men det betyder inte nödvändigtvis att Carole Baskin matade sin make till parets gemensamma tigrar.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-04-01 18:01  |  Lästid: 2 minuter

Har du inte sett Netflix nya dokumentärserie Tiger King: Murder, Mayhem and Madness så borde du göra det nu. Inte bara för att den duggar memes-tätt i absolut alla sociala medier – utan även för att det är en, ja, overkligt skruvad historia med prima underhållningsvärde från början till slut.

Dokumentären, som framförallt handlar om en katt-och-råtta-lek mellan vildjursuppfödaren och tigermannen Joe Exotic samt organisationen Big Cat Rescues starka kvinna Carole Baskin, innehåller även flera segment som undersöker den sistnämndas makes mystiska försvinnande 1997.

Under den absurda dokumentärens gång påstår den exentriska zoo-ägaren Joe Exotic att det i själva verket var ärkefienden Carole Baskin som dödade maken och multimiljonären Don Lewis. Antingen genom att mata honom till tigrarna på det gifta parets gemensamma djuparksanläggning eller genom att dumpa honom i en avfallstank vid anordningen. Något som Carole Baskin inte helt otippat dementerar.

Trots att Joe Exotic verkar vara spritt språngande galen finns det ändå utrymme att höja ett ögonbryn eller två angående maken Don Lewis försvinnande (även frågan om det faktiskt är tigermannen Joe Exotic som faktiskt sjunger de där riktigt bra countrylåtarna är ämne för djupdykning).

Makarna träffades när Carole Baskin var blott 20 år gammal och Don Lewis mer än dubbelt så gammal med sina 42 år. De båda påbörjade, efter ett gemensamt funnet vildjursintresse (som man har), att införskaffa lodjur och vildkatter för att sedan öppna ett reservat, vilket fick namnet Big Cat Rescue. Dokumentären berättar att paret hade oenigheter om i vilken riktning verksamheten skulle gå. Carole påstår att hon ville erbjuda djuren en slags fristad medan Don såg kattdjuren som en inkomstkälla – bland annat genom avling och vidareförsäljning.

Efter ännu mer stök och bök med bland annat en otrohetsskandal berättar vänner till Don Lewis i Tiger King att han fruktade för sitt liv och planerade på att skilja sig från sin fru. Men en dag i augusti 1997 är maken försvunnen. Carole Baskins anlitar en privatdetektiv och lokalpolisen gör sitt – men 2002 dödförklaras Don Lewis efter att ha varit försvunnen i fem år. Och Carole Baskin ärver en stor summa pengar.

Efter serien blivit fått en snackis-stämpel och Don Lewis-fallet med största sannolikhet blivit något för Don't Fuck With Cats-inspirerade hobbydetektiver världen över att sätta tänderna i har även lokalpolisen i Hillsborough Country i Florida plötsligt fått en massa press på sig. Vilket nu resulterat i att polischefen i området, CHAD (!) Chronister, nu vädjar till allmänheten att ge tips om Don Lewis försvinnande.

Se vad Netflix-dokumentärer kan göra. Hade det bara kommit en Netflix-dokumentär om Palme-mordet lite tidigare hade vi kanske sluppit konspiratoriska kartläggningar av killkommissarier i alla dessa år.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-04-02 17:09