Nicolas Cage ska gå till botten med svordomarnas historia i ny Netflix-serie

Har du nån gång undrat var orden ”fuck” och ”shit” kommer ifrån? Kultförklarade skådisen Nicolas Cage ger dig svaren i en ny dokumentärserie.

Jonas Fiskáare  |  Publicerad 2020-12-14 13:24  |  Lästid: 2 minuter

Som barn lär vi oss att det är fult att svära men när vi blir äldre inser vi vilken oumbärlig roll svordomar faktiskt spelar för både vårt språk, kultur och identitet – även om det självklart pendlar kraftigt från person till person. Men hur har egentligt användandet av de här orden uppkommit, och hur kommer det sig att vi slänger oss med uttryck som jävlar, fan, helvete, skit, röv och kuk? De frågeställningarna – eller i alla fall dess engelska motsvarigheter – kommer att besvaras i Netflix nya minidokumentärserie History of Swear Words som landar på streamingplattformen i januari.

Formatet är sex stycken avsnitt á 20 minuter, där ingen mindre än den Oscars-prisade kultskådisen Nicolas Cage ledsagar tittarna och tillsammans med olika gäster benar ut uppkomsten av de allra vanligaste engelska svordomarna, inkluderat ord som ”fuck,” “shit,” ”bitch,” ”dick,” ”pussy,” och ”damn.” Efter en mycket framgångsrik karriär som inneburit flera tunga roller i olika kultfilmer, har Cage de senaste år mestadels stått för mindre uppmärksamma, ofta kalkonklassade, filminsatser. Nu är han dock aktuell med en rad nya parallella projekt, inte minst i Amozon Primes egna Tiger King-satsning där han ska porträttera den excentriske Joe Exotic.

Nicolas Cage i blickfånget i samband med förhandsvisningen av filmen Color Out Of Space tidigare under året.

I varje program av den nya Netflix-serien gästar flera kända underhållare, till exempel Joel Kim Booster, DeRay Davis, Open Mike Eagle, Nikki Glaser och Patti Harrison. Men det genomförs även intervjuer med ett antal historiker, språkvetare och kulturexperter såsom författarna till böckerna What The F (Benjamin Bergen) och Holy Shit: A Brief History of Swearing (Melissa Mohr).

Streamingtjänsten har släppt en teaser till serien:

History of Swear Words” har premiär på Netlix den 5 januari 2021.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-12-14 13:24