Är det verkligen Netflix ”Tiger King”-mannen Joe Exotic som sjunger de där fina countrylåtarna?

Joe Exotic med en tiger.

Det minst chockerande elementet i Netflix true crime-dokumentär ”Tiger King” är superexcentrikern Joe Exotics förvånansvärt trevliga countrylåtar. Men inte kan det vara han själv som har den där lena fyrplus-countryrösten. Eller?

Joakim Almén | Foto: Netflix  |  Publicerad 2020-03-26 15:45  |  Lästid: 2 minuter

Det snackas om Netflix true crime-dokumentärserieTiger King och det snackas mycket om dess självklara ”stjärna”, Joe Exotic. Och det är inte konstigt att folk går igång – Tiger King är fyllt med galenskap från början till slut. Dokumentären, som främst handlar om en sorts katt-och-råtta-lek mellan vilda djur-uppfödaren och tigermannen Joe Exotic och kattdjursälskaren tillika organisationen Big Cat Rescues starka kvinna Carole Baskin, innehåller så många skruvade ”större än livet”-karaktärer att man tappar räkningen efter ett tag. Den absurda rivaliteten mellan de framgångsrika – och i allra högsta grad oetiska – amerikanska vilda djur-uppfödarna är så absurd att det knappt skulle gå att hitta på. Men det gör inte historien mindre sann – har du inte sett Tiger King ännu, ta dig tid i helgen.

Bland dokumentärens alla fullblodspuckon skiner Joe Exotic – en före detta presidentkandidat (ja, det är sant) i leopard- och tigermönstrat med blonderad hockeyfrilla, lynnig som djävulen och ständigt med en puffra i bälteshölstret – allra starkast. Men här ska vi inte fokusera på varken presidentkandidaturen, mordhistorien, tigrarna eller någon av de andra grejerna som utmärker honom mest i dokumentären. Under lupp är istället det kanske minst chockerande med hans värv – hans countrykarriär. I Tiger King vävs hans countrylåtar in under stundom och bland hans hits inom citationstecken märks den habila countrylåten I Saw a Tiger.

I dokumentären kommenteras inte huruvida det är faktiskt är Joe Exotic som har den förvånansvärt välskolade countryrösten eller inte. Oavsett lär det inte komma som en chock: det är inte Joe Exotic som sjunger i sina läppsynkade cringe-videor, även om han själv vägrar att erkänna det.

Och även om man hellre lever i en värld där Joe Exotic, istället för att ägna sig åt att försöka mörda människor och misshandla tigrar, har en stabil fyrplus-countryröst och kommer till Stockholm för att spela på nästa Countryklubben, så ska låtarna krediteras till låtskrivaren Vince Johnson och sångaren Danny Clinton. I dokumentären står både Johnson och Clinton namngivna för arkivfoto.

Tigerkungen upptäckte att de båda skrev låtar mot ersättning och Johnson och Clinton arbetade med honom mot löftet om att de skulle få synas i det planerade reality tv-programmet som aldrig blev av, förutom Exotics egen galenpannakanal på Youtube, och ett par album som såldes på hans vilda katt-zoo.

Frågan är nu vad som händer med royaltiesersättningarna för Vince Johnson och Danny Clinton när Tiger King blivit så streamingsframgångsrik?

Som en jämförelse kan du lyssna på The Vince Johnson Band nedan.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-26 16:08