Tretorn samarbetar med Naturkompaniet – gör miljövänlig regnjacka

En regnjacka gjord av material som annars skulle gått till spillo, det är första steget av tre när Tretorn och Naturkompaniet inleder ett miljövänligt samarbete.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2016-08-23 16:48  |  Lästid: 2 minuter

Klassiska svenska företaget Tretorn, kanske mest kända för sina tennisskor, inleder ett samarbete med Naturkompaniet. Tillsammans har man tagit fram en regnjacka som släpps i begränsad upplaga. Och inte vilken regnjacka som helst, samarbetet är ett projekt där man har använt överblivna tyger och andra produktionsrester som fabriker klassat som förbrukade och därmed skulle ha förstörts.

Projektet kallas The Left Over Project där en regnjacka i unisexmodell släpps i åtta olika färger, där varje jacka är signerad för hand. Regnjackan är helt vattentät och färgskalan är inspirerad av Sveriges urbana natur. Vi pratade med Fredrik Ekström, marknad- och kommunikationschef på Tretorn, om det miljövänliga samarbetet.

tretornjacka

Hur uppstod det här projektet?
– Vi på Tretorn insåg att det fanns stora mängder av överblivet material som låg och drällde hos vår produktionsfabrik.

Vi började funderade på hur vi kunde göra något åt det och tänkte länge att vi skulle göra en crowdfunding-kollektion, där vi lade ut mängden material, och ett pris på att göra jackor av materialet, och när alla var sålda så skulle vi sen producera dem och skicka hem dem till beställarna.

Samtidigt så nämnde Naturkompaniet att de ville se hur man kunde bygga ett mer ansvarsfullt samarbete mellan producenter och återförsäljare. När vi presenterade vår tanke kring att återanvända material från fabrikerna så föddes istället “The Left Over Project”.

Kommer vi se liknande samarbeten framöver, eller var det här ett specialprojekt?
– Nej då, detta är bara ett första steg. Tillsammans med Naturkompaniet vill vi långsiktigt skapa ett nytt sätt att se på regnkläder där vi efterlämnar ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt. Vi har redan nu beslutat om minst två projekt till, där nästa samarbete går under namnet ”Rain Jacket From The Sea” som involverar företaget Ecoalf och spanska fiskare.

Kollektionen släpps på utvalda Naturkompaniet-butiker och på online från den 25 augusti.

TT-1604046295
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-04 16:45