Uppgradera din GT – svenska studenter lanserar äkta tonicvatten

Så här har du aldrig gjort en Gin Tonic tidigare.

Thowe Wagner Larsson  |  Publicerad 2016-08-13 09:00  |  Lästid: 2 minuter

Beställer du en Gin Tonic på krogen får du i 9 fall av 10 några centiliter gin utblandat med tonic water från ett välkänt läskedrycksbolag. En gedigen grogg som inte kräver särskilt mycket arbete.

För oss som däremot ser en cocktail som ett hantverk och något att lägga ner lite extra kärlek på har ett gäng Uppsalastudenter tagit fram ett svenskt tonicvatten med samma huvudingrediens som för hundratals år sedan då tonicvattnet uppfanns.

swedish tonic cafe

Foto: Disa Hein

Gänget bakom Swedish Tonic började experimentera med tonicvattnets ingredienser hemma i köket och lyckades snart få till en formula som gick hem hos såväl vänner som giganter som Matgeek. Vad som skiljer Swedish Tonic från de mer välkända, industriproducerade Tonic Water-varianterna är kinin som utvinns från kinabark.

Redan på 1600-talet använde spanska kolonister kinin som botemedel mot malaria. Kinin är dock oerhört beskt och svårt att dricka. När de brittiska kolonisterna vistades i malariadrabbade områden och kinabarkens positiva medicinska effekter blev kända började britterna att tillsätta fler ingredienser för att lättare få i sig ämnet. Här uppkom tonicvatten. Snart började man även att experimentera med sprit och drinken Gin Tonic blev född.

Och det är just det beska, ursprungliga ämnet kinin som Swedish Tonic använder i sitt koncentrat vilket gör att tonicvattnet är så äkta och gammaldags det kan bli. Kinabarken är gul och gör du en GT med Swedish Tonic får den en gul ton.

swedish tonic 5

Foto: Disa Hein

Swedish Tonic är ett tonickoncentrat och ska blandas så här:
1 cl Swedish Tonic
4 cl Gin
1 citronskiva
Kolsyrat vatten
Is

Blanda samtliga ingredienser och rör om försiktigt.

En flaska på 200 ml räcker således till 20 drinkar och går att köpa på Snickarbacken 7 i Stockholm och på Swedish Tonics hemsida.

Kanske gillar du även detta:

Så enkelt gör du din egen chilivodka!

Sveriges bästa bartender: här är 3 enklaste drinkarna att bjuda på till middagen

5 varianter av Vodka Martini som passar perfekt före middagen

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-08-15 10:26