Viaplay-aktuella Valter Skarsgård: ”Det är roligast att spela osympatiska karaktärer”

Valter Skarsgård

Skarsgård den yngre om emos, skräck och överklass.

Robin Åberg | Foto: Marco Grizelj/Kristian Krän/Viaplay  |  Publicerad 2021-08-18 13:45  |  Lästid: 3 minuter

Valter Skarsgård, 25, är skådespelare, aktuell i Henrik Schyffers spänningsdrama ”Zebrarummet”, med premiär den 22 augusti på Viaplay. 

Hur går det med rockstjärnedrömmarna? 

”Jag tror inte jag kommer bli musiker. Jag ville ju det när jag var liten, spelade elgitarr och så. Sen kom verkligheten i kapp och jag insåg att jag inte är särskilt musikalisk av mig. Jag kan varken spela gitarr eller sjunga så det känns osannolikt att det skulle leda någonstans. Jag gillar musik som fan, men man måste också ha realistiska förväntningar på sig själv.”

Vad var det som lockade med rockstjärnelivet?

”Jag var lite emo och ville vara som de här coola rockstjärnorna. Jag köpte en gitarr och en annan polare hade ett par trummor och så började vi lira ihop. Vi kallades oss After the Mourning, med ou. Det var riktig emo, men kortvarigt.”

Hur kom det sig att du satsade på skådespeleriet i stället?

”Jag sökte in till musikgymnasium men jag var inte tillräckligt bra. Jag sket i att gå på de andra intagningsproven, kände väl rätt tidigt att jag hade tagit mig vatten över huvudet. Så jag valde att  söka in till teaterlinjen istället och på den vägen är det.”

I våras släpptes Katla på Netflix, nu kommer Zebrarummet på Viaplay och snart ska du spela Börje Salming. Börjar du närma dig ett genombrott?

”Ja, samtidigt är det svårt att veta sånt innan saker kommer ut. Katla har ju slagit igenom i hela världen och det är ju kul, men jag tycker det är svårt att säga ”nu kommer genombrottet”. Det hoppas jag såklart, men jag är försiktig med att sia om framtiden. Nu händer det mycket och då byggs det upp genomslagskraft, men samtidigt vet man inte på förhand vad saker leder till.”

Det känns som att du talar ur egen erfarenhet?

”Jag har gjort serier och filmer där jag bara hoppat in och filmat nån enstaka dag för att det är kul, sen visar det sig att det är det som gör att man får huvudroller i en långfilm. Jag har även gjort grejer som man trott ska slå igenom, och så slutar det med att man blir bortklippt.”

I en tidigare intervju med Café nämnde du att du fått rådet från din pappa att inget är klart…

”…förrän du ser dig själv på duken. Ja, han brukar säga det och det har jag också upplevt. Så jag försöker att inte ha för höga förväntningar. Jag är bara skitglad att jag får jobba. Jag har haft perioder där jag inte haft något jobb, och då är det klart att man blir stressad. Jag är bara glad över att ha något att göra och att jag är med i projekt som jag är passionerad över.”

Du har varit med i några skräckfilmer, är det en genre du är passionerad över?

”Skräck kan vara kul beroende på vad du får för roll. Det kan  också bara vara att man bara springer runt och är rädd, och det blir ju inte jättekreativt.”

Bill slog igenom som mördarclown i Det och Alex fick sitt stora genombrott som vampyr i True Blood. Vad är det som gör att ni Skarsgårds gör sig så bra i skräckfilmer? 

”Ja, något är det ju som gör att vi blir castade som obehagliga typer så ofta. Kanske finns det något obehagligt bakom det oskyldiga utseendet, något i blicken som vi kan dra fram.”

De där kontrasterna?

”Ja men precis, i mitt fall i alla fall. Jag har ju spelat sådana roller i många år nu och jag är rätt ung. Ser man lite oskyldig ut så blir det direkt lite obehagligare.”

Skulle du kunna tänka dig att spela mot någon i familjen?

”Det skulle vara skitkul. Det har varit nära några gånger och förhoppningsvis så blir det av någon gång. Alla utom Alex var ju med i Arn, även om det var länge sen nu.

Din nya serie Zebrarummet utspelar sig på ett internat. Är det en värld du har koll på sedan tidigare? 

”Näe, verkligen inte. Jag gick på kommunala skolor så jag var på andra sidan om allt det där. Mitt gymnasium var ganska stökigt, men jag gick teaterlinjen så jag slapp undan de mesta av bråken. Karaktären jag spelar ligger väldigt långt ifrån mig själv. Han är överklass, rätt osympatisk och gör saker som jag aldrig skulle göra. Vi skiljer oss på de flesta plan faktiskt. Förutom utseendet då. 

Du hade inte en lika privilegierad ungdom?

”Det beror på vad man menar med privilegierad, för det är ju jävligt svårt för de här karaktärerna också. Alla har sina problem och har rätt att ha dem, och det är mycket det som serien handlar om. Men min uppväxt var inte privilegierad på det sättet. De här karaktärerna växte upp i slott, så det är en annan nivå av överklass.”

Gillar du att spela karaktärer som ligger långt ifrån dig själv?

”Ja, det är kul att spela psykopater eller mördare. Jag har mördat och gjort massa otäcka grejer på film och det kan ju vara jävligt jobbigt ibland. Samtidigt är det nästan roligast att spela osympatisk just för att det ligger så långt ifrån en själv som person. Att spela en vanlig kille kan vara mycket svårare. Då måste man lägga mycket tid på att hitta skillnaderna.”

Valter Skarsgård är aktuell i Henrik Schyffrts Viaplay-serie ”Zebrarummet”. Serien beskrivs som ett spänningsdrama om en internatskola för de priviligierade och har premiär på söndag 22 augusti. Foto: Marco Grizelj/Kristian Krän/Viaplay

Har du någon drömroll?

”Jokern. Men jag skulle inte vilja knäppa med fingrarna och få rollen och sen inte kunna göra den rättvisa, för det är ju en jävligt svår roll att göra. Jag skulle vilja förtjäna den.”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-08-18 13:45