Kristendom for dummies – 9 grejer om Kristi himmelsfärd du undrar över

Jesus på Kristi himmelsfärdsdag, varför firar man Kristi himmelsfärdsdag?

Varför firar man Kristi himmelsfärdsdag? Och vad gjorde egentligen Jesus under sina 40 dagar som återuppstånden? Här finns svaren på frågorna du inte visste att du undrade över.

Sofia Börjesson | Foto: Shutterstock (bilden är ett kollage)  |  Publicerad 2022-05-25 10:20  |  Lästid: 3 minuter

Kristi himmelsfärd. Kristi flygare. Helgetorsdagen. Dies sanctus ascensionis Domini. Det är en röd dag i almanackan vilket betyder att många av oss är lediga, och det ifrågasätter vi så klart inte alls. Tack Jesus, Gud och den helige anden (eller är de en och samma? Det här med treenigheten är ju lite lurigt).

Hur som helst vill vi lyfta denna röda dag, denna högtid. Denna dag av glädje, skratt, firande, tåg, limbo och Kristi himmelsfärdspynt. Här följer nio mer eller mindre vanliga frågor som uppstår ungefär vid den här tiden varje år. En liten ”kristendom for dummies”, om du vill.

Varför firar vi Kristi himmelsfärdsdag?

Jesus dog som bekant på långfredagen. På korset. Eftersom Judas hade dragit just en Judas och golat för översteprästerna om var de kunde hitta honom.

Judas förrådde Jesus och tog senare livet av sig själv.

Men tre dagar senare återuppstod Jesus i sin grotta i berget...

STOPP! Varför begravdes Jesus i en grotta i berget och inte under jord?

Jo, det var nämligen så att en korsfäst person inte fick begravas på en judisk begravningsplats, det var emot lagen. Därför begravdes Jesus i Josefs nya (och alltså tomma) familjegrav som hade huggits ut ur det fasta berget. Väldigt smidigt för att inte göra uppståndelsen alldeles för grotesk eller Night of the living dead-aktig.

Okej, fortsätt...

Som sagt, tre dagar efter sin död återuppstod Jesus inne i grottan.

Jesus återuppstod efter tre dagar för att sedan förenas med Gud i himmeln 40 dagar senare – på Kristi himmelsfärdsdag.

40 dagar efter uppståndelsen tackade han dock för sig igen och flög upp till himlen för att vara med Gud – eller bli gud? Det är oklart. Treenigheten förvirrar som sagt. Denna flygtur, som bevittnades av de elva apostlarna, firar vi genom Kristi himmelsfärdsdag.

STOPP! Elva? Det var väl tolv lärjungar?

Ja. De var ju egentligen tolv, men eftersom Judas hängde sig på grund av svår dagen-efter-ångest var de bara elva vid tiden för himmelsfärden. Däremot var det ju bestämt att gänget skulle vara just tolv så Judas blev senare ersatt av Mattias genom lottdragning. OBS sant.

Vad gjorde Jesus under sina 40 dagar på övertid?

Vad gjorde då Jesus mellan uppståndelsen och himmelsfärden? Jo. En himlans massa mycket, enligt Johannes evangelium. Men exakt vad förtäljer inte riktigt historien. Efter att ha förklarat att Jesus på sin himmelsfärdsdag sagt åt lärjungarna att berätta om vad de varit med om avslutar Johannes berättelsen så här:

”Jesus gjorde också mycket annat, och om var sak skulle skildras för sig tror jag inte att hela världen skulle rymma de böcker som då måste skrivas”.

Well played, Johannes! Well played.

Kristi himmelsfärdsdag infaller alltid på en torsdag, 40 dagar efter påskdagen.

Varför återuppstod Jesus?

Därom tvista de lärde. Var det för att han inte hann säga ”berätta vad ni varit med om” innan han dog? Förlåt mig om jag är skadad av sociala medier där alla delar med sig av pre-cis all-ting, men om jag hade hängt med en kompis som kunde göra vatten till vin, bota sjukdomar, återuppväcka döda och gå på vatten… Ja, då hade jag berättat om det. För alla. Och förmodligen fått ett bra gage för att prata om det i Breaking News. Frågan får därmed lämnas obesvarad. För att han kunde kanske?

Vad hände när Jesus åkte upp till himlen? Är Jesus Gud nu? Eller är Jesus Guds son? Eller ande? VAD ÄR JESUS NU?

Treenigheten är lurig som sagt. Fadern, sonen och den helige anden är tre ”personer” och samtidigt Gud. Jesus är Guds son, men Jesus är också Gud. Fadern är sonen, och sonen är fader. Och den helige anden är Guds ande, men den är också både fadern och sonen. Men samtidigt är alla Gud. Ingen är egen. De är en treeninghet. Eller DEN är en treenighet.

Jesus är Guds son – men Jesus är också Gud och den helige anden, enligt treenighetsläran.

Hur firar man Kristi himmelsfärdsdag?

Framför allt är man ledig från jobbet. Men uppståndelseljusen som tändes i kyrkorna på påskdagen släcks också som en symbol för att Jesus har lämnat jorden.

Ibland krockar Kristi flygare med första maj – varför varierar datumet?

Kristi himmelsfärdsdag har inget fast datum utan infaller alltid på en torsdag, 40 dagar efter påskdagen då Jesus ska ha återuppstått. Datumen kan variera från allt mellan 30 april till 3 juni. I år infaller Kristi himmelsfärdsdag den 18 maj. På eeeen....?

Torsdag?

YES!

En annan dag som firas i maj är den internationella handduksdagen. Då bär man med sig en handduk hela dagen vart man än går för att hedra minnet av författaren Douglas Adams som skrev Liftarens guide till galaxen. Det är den 25 maj. Ett fast datum varje år. Glöm inte det.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 02:26